Copiii sunt imprevizibili. In clipa asta sunt bine, in clipa urmatoare s-a intamplat ceva si stam sa ne intrebam daca trebuie sa punem mana pe telefon si sa sunam la salvare. Din aceasta cauza este esential pentru mamici sa stie cum sa reactioneze in situatii de urgenta. Avem mai jos cateva sfaturi de la echipa SMURD si de la lectiadeprimajutor.ro, ghidul urgentelor medicale.
La ce fel de accidente sunt predispusi cel mai mult copiii?
Aceste accidente depind foarte mult de varsta, insa cateva situatii medicale sunt mai des intalnite: aspiratie de corpi straini, ceea ce numim in limbaj comun sa se ince cu diverse corpuri, in cazul careia trebuie aplicata manevra Heimlich. Atentie, manevra Heimlich se executa diferit in cazul bebelusilor si al adultilor.
Alte situatii medicale des intalnite sunt: diferite accidentari, caderi, arsuri, intoxicatii. In cazul fiecareia dinte ele trebuie consultat medicul pediatru si apoi medicul specialist pentru a beneficia de cel mai bun tratament.
Care sunt cunostintele de baza pe care ar trebui sa le aiba o mama: sa panseze o rana, sa faca respiratie artificiala...? De unde anume le-ati recomanda sa le invete?
Cea mai buna sursa de informatii pentru mame si, nu numai, este siteul Ministerului Sanatatii unde se gaseste si un manual de prim ajutor cu informatii utile pentru situatii de urgenta, inclusiv situatiile mentionate. Recomand, de asemenea, urmarea unui curs de prim ajutor pentru a exersa si practica aceste masuri sub supravegherea unui instructor.
Ce ar trebui sa contina trusa de prim ajutor aflata in casa?
Pansamente, fase sterile, solutie dezinfectanta, leucoplast, atele. Daca nu avem atele, este util sa stim ce putem folosi in locul atelelor pentru imobilizarea membrelor afectate. Informatii despre o trusa de prim ajutor, completa, cu toate cele necesare pentru acordarea primului ajutor de baza se gasesc aici.
Care sunt primele masuri catre trebuie luate in caz de accident?
Depinde foarte mult de accident, insa in mod general pasii sunt:
1. siguranta salvatorului – pentru a acorda ajutor, trebuie sa fim noi, in primul rand, in siguranta
2. evaluarea nivelului de constienta - vorbim cu victima si observam daca ne raspunde, scuturam usori de umeri si intrebam daca ne aude
3. daca este constienta si starea victimei necesita interventie medicala, sunam la 112
4. daca victima nu este constienta, verificam daca respira sau nu.
5. daca victima respira, o punem in pozitia laterala de siguranta si sunam la 112
6. daca victima nu respira, sunam la 112 si apoi incepem compresiunile toracice externe.
Este foarte important sa oferim cat mai multe detalii operatorului 112 pentru a evalua corect starea victimei si a stabili exact care sunt nevoile din punct de vedere medical.
Exista ceva ce nu trebuie in niciun caz facut?
E greu de spus, dar nu trebuie sa abandonam victima sub nicio forma pana la venirea echipajului medical. In acest timp, daca stim, putem acorda primul ajutor. Chiar daca nu stim face compresiunile toracice externe corect, de multe ori este mai bine sa incercam sa le facem, putand astfel salva viata victimei. De asemenea, este important sa avem grija la mobilizarea
victimelor accidentelor rutiere, existand posibilitatea provocarii leziunilor la coloana cervicala. In acest caz, mai bine nu miscam victima (daca nu este in pericol imediat) pana la sosirea echipajului medical.
Cel mai important principiu este ”sa nu facem mai mutl rau decat bine”.
In ce situatii este necesar sa apelezi la salvare?
Pentru orice problema medicala se poate apela cu incredere la 112. Trebuie sa li se ofere operatorilor toate informatiile cerute pentru o evaluare corecta a situatiei.
La 112 se pot primi si informatii prin telefon de la un medic sau se trimite o ambulanta cu echipaj corespunzator.
Ce le-ati recomanda mamelor in ceea ce priveste siguranta copiilor lor?
Ar fi vorba de masuri de siguranta de baza, valabile la orice varsta: sa nu se lase la indemana copiilor cutiile cu medicamente (ei sunt curiosi si se vor gandi sa testeze si apoi le inghit), sa nu aiba acces la prize sau alte surse de electricitate, toate sticlele sa fie etichetate, copiii sa fie supravegheati in permanenta. Toti stim aceste reguli de baza, insa uneori din lipsa atentiei, pot avea loc accidente.
Articole relationate
Președintele și rolul său: de ce este important să-i implicăm pe copii în discuțiile despre vot?
Noi, părinții, avem un rol esențial în educația civică a copiilor noștri. Într-o lume în continuă schimbare, este important să îi ajutăm să înțeleagă...
Cele mai comune greșeli în achizițiile pentru bebeluș și cum să le eviți
Așteptarea unui bebeluș este o perioadă încărcată de emoții și entuziasm, dar poate aduce și un val de incertitudini legate de achizițiile necesare. Alegerea...
Beneficiile nutriționale ale dovleacului pentru copii. Cum să-l integrezi în alimentația lor
Dovleacul este un aliment plin de nutrienți, ideal pentru alimentația copiilor. Această legumă portocalie este o sursă excelentă de vitamine esențiale, fibre și...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu