Care sunt sansele ca un bebelus cu febra sa aiba meningita?
Sansele sunt mici dar probabilitatea nu trebuie neglijata. Desi cel mai comun tip de meningita, meningita virala poate trece de la sine in 10 zile, meningita bacteriana se instaleaza foarte repede si poate duce la leziuni cerebrale definitive sau surzenie si poate cauza moartea in 10-13% din cazuri. Daca suspectezi ca bebelusul tau ar putea avea aceasta afectiune, suna medicul. Copilul va trebui sa fie spitalizat pana se va depista ce fel de meningita are.
Ce este meningita si care sunt simptomele?
Boala se dezvolta atunci cand un virus sau bacterie produce inflamarea meningelui, membrana care uneste creierul si sistemul nervos. Simptomele sunt cele asemanatoare gripei: voma, iritabilitate si cateodata febra mare. Mai sunt si alte semne cum ar fi: piele palida sau scaderea poftei de mancare. Diagnosticarea la timp este foarte importanta.
Cat de grava este boala de care sufera bebelusul iti poate spune numai un doctor dupa ce ii va faca o punctie lombara pentru a analiza lichidul spinal. I se vor mai face teste de sange si urina.
Care este cel mai bun tratament?
In cazul meningitei virale, nu exista tratament. Sistemul imunitar al bebelusului va fi destul de puternic pentru a neutraliza virusul. S-ar putea sa fie nevoie de internare pentru ca starea lui sa fie monitorizata. Daca nu, il vei trata ca si cum ar avea gripa.
Meningita bacteriana este o boala mult mai periculoasa. Pentru vindecare este nevoie de pana la 2 saptamani de spitalizare si tratament continuu cu antibiotice puternice. Sansele de insanatosire sunt mari mai ales daca boala este depistata si tratata din prima zi. Orice intarziere in tratarea meningitei bacteriene poate insemna pierderea auzului, retard mintal sau chiar moarte.
Cum contracteaza bebelusii meningita?
Nu se stie. Bacteriile care provoaca meningita se gasesc de multe ori in gura si in gatul multor copii si oameni sanatosi.
Doctorii au indentificat o categorie de bebelusi care au un risc mai mare si anume cei care sufera de anemie cu celule in secera, cei care au suferit traume craniene, au fost expusi fumului de tigara sau au avut boli ale plamanilor. Copiii sub doi ani prezinta un risc mai mare pentru ca sistemul lor imuntar nu este dezvoltat complet, de asemenea copiii nascuti de mame infectate cu streptococi de tip B.
Se poate preveni?
Nu 100%. Cel mai bun mod de prevenire e sa vaccinezi bebelusul.
Articole relationate
Top 6 cele mai mari greșeli pe care le poți face pentru a-ți strica dantura!
Sănătatea dentară este esențială pentru bunăstarea generală, dar deseori este neglijată sau afectată de obiceiuri dăunătoare. Chiar dacă îți periezi dinții...
Sindromul Raynaud la copii: Cum le afectează frigul circulația sângelui și ce măsuri de protecție să luăm
Sezonul rece poate pune probleme copiilor care suferă de sindromul Raynaud, o afecțiune relativ rară, dar care le afectează circulația sângelui la nivelul...
Diferența dintre infecțiile virale și bacteriene: De ce antibioticele nu sunt întotdeauna soluția
Atunci când copiii se confruntă cu simptome de boală, cum ar fi febră, tuse sau dureri în gât, părinții se grăbesc adesea să găsească cele mai rapide soluții...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu