In ultimii 2-3 ani au inceput sa fie mai frecvente cazurile de muscatura de capusa.
1. Cand trebuie contactat doctorul?
Trebuie adusi la doctor imediat ce se constata prezenta unui corp strain la nivelul pielii, sugestiv pentru capusa (formatiune mica, neagra-maronie, care prezinta miscari active in prima faza sau ulterior o formatiune gri-cenusie imobila de dimensiuni 0,2-0,5 cm, aproximativ cat un bob de mazare).
Daca au fost intr-o zona potential infectata cu capuse si nu observa efectiv capusa, dar vad o pata rosie indurata, e necesar sa se prezinte la medic.
2. Trebuie pastrata capusa pentru a fi studiata in laborator?
Nu e necesara studierea, insa trebuie pastrata pentru a fi aratata medicului pentru a se confirma ca a fost capusa si nu altceva.
3. Care sunt efectele asupra copilului mic/simptome?
Nu exista particularitati ale manifestarilor clinice in functie de varsta, manifestarie locale fiind:
- se poate manifesta ca o inflamatie locala (o zona rosie indurata- usor reliefata si mai tare la atingere -)
- manifestari alergice care variaza in intensitate de la mici pete rosiatice pe piele pana la soc anafilactic cu tulburari respiratorii.
- In cazuri grave, dar mai rare, pot aparea manifestari generale, asemanatoare gripei: febra, cefalee, greata, varsaturi, dureri musculare.
4. Care sunt lunile mai periculoase din an?
Perioada martie-octombrie (primavara si vara pana spre toamna mai tarziu), practic in perioada cu vegetatie abundenta
5. Ce boli pot transmite capusele?
Majoritatea sunt inofensive si nu determina probleme de sanatate, ci doar disconfort local. Altele pot transmite parazitoze, meningoencefalite si celebra boala Lyme (cazul absolut extrem al muscaturii de capusa)
Boala Lyme apare numai in muscatura de capusa infectata cu borelia si se manifesta la un timp distanta de muscatura efectiva (de la 14 zile pana la cateva luni). Cum se produce infectarea: de la nivelul tegumentelor prin vasele de sange se poate produce infectarea celorlalte organe.
Pentru prevenirea bolii Lyme este important sa se faca profilaxie (tratament de preventie) conform recomandarilor medicului specialist.
6. Metode si sfaturi de prevenire a muscaturilor de capusa
Acoperirea pielii pe o suprafata cat mai mare (bluze cu maneca lunga, pantaloni lungi, de culoare deschisa-astfel se poate repera mai usor capusa) daca merg cu copilul la padure, in zone cu iarba inalta.
Mai exista si spray-uri impotriva insectelor, recomandate sa se foloseasca in cazul copiiilor cu varste mai mari de 2-3 ani. A nu se utiliza pe mainile copiiilor pentru a preveni intoxicatia cu alte substante; se pot aplica si pe haine.
7. Sa le scoteam singuri acasa sau sa apelam la un doctor?
Recomandam sa se apeleze la medic. Daca se folosesc metode artizanale (diverse substante, penseta, chibrituri etc. ) exista riscul ca o parte a capusei sa ramane la nivelul pielii sau sa se produca raniri sau suprainfectie.
8. Ce sa NU faca in cazul unei muscaturi de capusa?
Este indicat sa nu o scoata singuri. Eventual se poate acoperi zona cu un pansament curat pana se ajunge la medic. In cazul in care se indeparteaza la domiciliu, spontan sau prin extractie, consultul medical este in continuare necesar pentru a ne asigura ca corpul strain a fost extras in intregime si pentru a incepe tratamentul de preventie.
9. In cazul copiilor exista zone „preferate” de capuse?
In cazul copiilor, capusele prefera anumite zone: in spatele urechii, zona cefei, pielea paroasa a capului.
Concluzie:
Chiar daca in cele mai multe dintre cazuri muscatura de capusa este o afectiune benigna, este necesara vizita la medic pentru a stii la ce sa ne asteptam in urmatoarele 3-4 saptamani.
Raspunsuri oferite de Dr. Gabriela Vasile (medic primar pediatrie) si Dr. Beatrice Bunea (medic specialist chirurgie pediatrica) - Sanador.