Bebelusul la sase luni nu trebuie sa fie pufos si rotund. Principiul cu "gras si sanatos", este depasit si periculos. Dar o corecta evaluare a copilului la varsta de sase luni, in ceea ce priveste greutatea, este un indicator perfect pentru a prezice care este riscul de a depasi valorile normale in intervalul de varsta 5-10 ani.
Intrebarea este de ce este atat de important ca obezitatea si riscul de depasi valorile normale de greutate sa fie identificate la un copil de sase luni, si de ce obezitatea la 5-10 ani este o chestiune importanta?
Riscul de obezitate la sase luni, identificata poate preveni aparitia excesului ponderal la varsta de 5-10 ani. mai trebuie spus ca un copil supraponderal in intervalul 5-10 ani este in 80% din cazuri un tanar si un adult obez.
Obezitatea vine la pachet cu o sumedenie de probleme metabolice, cu risc de a face diabet de tip 2 si o sumedenie de complicati cardio-vasculare, hepatice si pancreatice.
10 idei simple pentru sanatate
Statistic riscul de obezitate infantila la 5 ani a crescut cu 50%, iar pentru varsta de 10 ani a crescut cu 75%, in cazul copiilor care la varsta de 2 ani depasesc greutatea normala.
Varsta de sase luni este un prag, fiind momentul incare copilul incepe diversificarea, in cazul in care a fost alaptat, si se afla deja in faza divesificarii in cazul copilului care a fost hranit artificial.
Un studiul care a implicat 44.622 de copii cu varsta mai mica de 11 ani, a dovedit ca modelul bebelusului pufos nu este benefica pentru sanatatea copilului, mai ales in cazul celor care sunt alimentati artificial. Asta in conditiile in care riscul de obezitate la copilul alimentat ntural pana la cel putin sase luni se reduce cu circa 40% fata de copiii hraniti cu formule de lapte praf.
Micul dolofan, adultul obez
Copilul obez se confrunta cu mai multe riscuri si complicatii, in procesul de crestere. Diferite studii au aratat ca obezitatea infantila este un risc major pentru aparitia unor boli cronice cum ar fi diabetul de tip 2, hipertensiune arteriala sau problemele cardiace.
Recomandarea medicilor cuprinde cateva reguli:
- alimentarea naturala cel putin sase luni
- eliminarea, pe cat posibil a zaharului adaugat in cereale si alte preparate destinate copilului.
- evitarea alimentelor procesate pana la varsta de doi ani, mai ales in cazul copiilor hraniti artificial.
- o alimentatie bazata pe fucte, legume, carne si peste, care sa evite excesul de dulciuri.
- copilul trebuie sa se miste in aer liber cel putin doua ore pe zi.