Cum sa prevenim obezitatea infantila: mese echilibrate pentru copilul dumneavoastra!
Semnele de alarma pentru kilogramele in plus
Obezitatea infantila sau kilogramele in plus sunt un exces de grasimi. Un bebelus rotofei nu este de loc ingrijorator. Din contra, copilul are nevoie de rezerve. In acelasi timp, curba sa de greutate, prezentata in fisa medicala, trebuie sa ramana armonioasa.
Dar atunci cand graficul greutatii incepe brusc sa urce si depaseste doua sau trei grafice standard, este momentul sa va mobilizati, inainte ca obezitatea sa se instaleze la copilul dumneavoastra.
Cauzele obezitatii infantile
Doar 1 % din copiii obezi au o cauza endocrina, metabolica sau genetica.
Excesul in greutate la copil este asociat in majoritatea cazurilor cu:
- Cauze alimentare: copilul mananca intr-un mod dezechilibrat, rontaie si se imbiba, acest lucru semanand adesea cu obiceiurile alimentare rele ale parintilor sai.
- Lipsa de activitate fizica: factorul cel mai incriminat pentru sporirea obezitatii infantile este scaderea activitatii fizice prin diminuarea jocurilor de exterior in favoarea televizorului, computerului si a consolelor de jocuri.
- Sunt multi parinti care asociaza kilogramele in plus ale copilului cu o sanatate de aur, continuand sa-si satisfaca punctul de vedere si sa-si atenueze stresul, printr-un consum excesiv de dulciuri pentru copil.
Riscurile obezitatii infantile
Obezitatea reprezinta un risc imediat si viitor pentru copil in raport cu suferinta fizica (diabet, probelme respiratorii, hipertensiune arteriala), dar mai ales in raport cu suferinta psihologica (respingere, bataie de joc).
Un singur cuvant: prevenirea
Scopul, in fata unei cresteri excesive a greutatii copilului, nu este de a slabi ci de a stopa luarea in greutate in plus fata de ce este normal, pana ce aceasta crestere revine la cursul obisnuit.
Acest obiectiv este mai usor de pus in practica la un copil, comparativ cu un adult, care este mai receptiv la schimbarea obiceiului de viata, a alimentatiei si a exercitiului fizic.
Iata cateva principii de respectat:
- O alimentatie echilibrata cu patru mese pe zi, gustarea va permite sa-i linistiti foamea pana la masa de seara.
- Reguli alimentare:
o evitati grasimile, zaharul si sarea
o opriti rontaitul intre mese
o la fiecare masa: un fel principal, o leguma verde sau cu amidon alternativ, un produs lactat si un fruct
o ceva dulce, de tipul inghetatei, o data pe saptamana
o evitati televizorul sau orice alta activitate in timpul mesei
- Favorizati efortul fizic:
o indepartati copilul de televizor
o stimulati-l sa practice un sport care ii place
o plimbati-va in familie
Articole relationate
Cum să gestionezi conflictele între frați fără să creezi rivalitate. Ce spune expertul Laura Markham
Rivalitatea între frați este o realitate în multe familii, însă modul în care părinții gestionează aceste conflicte poate face diferența între o relație...
Ce înălțime va avea copilul tău, la vârsta adultă: factori și metode de calcul
Întrebarea „Cât de înalt va fi copilul meu?” este una firească pentru mulți părinți, mai ales dacă ei înșiși sunt se află la unul dintre capetele graficelor...
Rejuvenarea vaginală și faloplastia: ce sunt și cum pot contribui la stima de sine
Într-o lume în continuă schimbare, în care imaginea și stima de sine joacă un rol esențial în viața cotidiană, există diverse modalități de a îmbunătăți...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu