Sari la conținut

Ulcior - diagnostic si tratament

Ce poate fi punctul inflamat si rosu de pe pleoapa copilului?

E posibil sa fie un ulcior. Acesta se formeaza atunci cand bacteriile, cum ar fi stafilococul auriu, infecteaza una din micutele glande sebacee de la baza genelor. Contaminarea produce inrosirea, umflarea si infectarea glandei. Daca bebelusul tau are un ulcior vei observa si eliminarea unei cantitati mici de puroi iar pe geana se va forma o crusta.

Ulciorul nu este periculos, dar poate fi enervant pentru copil si trebuie tratat pentru a preveni transformarea lui intr-o infectie mai grava. 

 

Tratament ulcior

Majoritatea ulcioarelor se vor vindeca fara un tratament special in cateva zile. Dar poti face ca acesta sa se vindece mult mai repede cu un simplu remediu pe care il poti aplica acasa. Pur si simplu incalzeste un servet curat (ai grija sa nu fie fierbinte) si pune-l pe ochiul copilului. E indicat sa tii compresa la locul ei in jur de 15 minute, de 3-4 ori pe zi, si vei avea nevoie de putina creativitate pentru a face copilul sa stea linisit in acest timp. Incearca sa aplici compresa atunci cand ii citesti o poveste. Caldura va face ca infectia sa fie eliminata. Ulciorul odata drenat, se va vindeca mult mai usor. Nu strange si nu incerca sa scoti ulciorul ca si cum ar fi un cos. Va fi dureros pentru copil si poate agrava infectia.

Sursa foto

Cand secretia este eliminata, spala-i pleoapa cu o carpa curata, sau cu un tampon din bumbac, pentru a preveni imprastierea infectiei. Orice inflamatie ar trebui sa dispara intr-o saptamana.

Daca infectia e la un singur ochi, nu folosi prosopul pentru a spala ambii ochi si nici nu -folositi acelasi prosop. Dupa ce i-ai atins ochii, spala-ti foarte bine mainile.
 

 

Cand trebuie sa apelezi la medic?

Doctorul trebuie sa examineze ulciorul daca infectia se extinde pe toata pleoapa sau la ambii ochi.

Mergi cu copilul la medic si daca are un ulcior care nu s-a spart dupa o saptamana de tratament cu comprese calde, daca are mai mult de un ulcior odata, sau un altul apare imediat dupa vindecarea ultimului, ori ulciorul nu trece de la sine in 7-10 zile.

Probabil ca si doctorul iti va recomanda comprese calde si in majoritatea cazurilor e tot ceea ce ai nevoie. E posibil sa iti prescrie si un unguent cu antibiotic pentru eliminarea infectiei sau un antibiotic oral. In cazuri rare de infectie severa, doctorul copilului te va recomanda unui oftalmolog pediatru, care va deschide si drena ulciorul.

 

Cum se transmite ulciorul

Ulciorul se poate transmite de la o persoana la alta, asa ca sunt necesare cateva reguli de igiena:

- mainile trebuie sa fie des spalate

- evitati sa va frecati la ochi

- nu folositi acelasi prosop

- dezinfectati fete de perna, cearceaf, etc

- nu este recomandat sa intrati in apa / piscina atunci cand aveti ulcior pentru a nu transmite si altora.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!