Intr-o casnicie, mai devreme sau mai tarziu, discutiile intre parteneri sunt inevitabile. Punctele de vedere divergente duc la conflicte intre cei doi parteneri, iar unele dintre aceste momente se consuma in fata copiilor. Parintii, de cele mai multe ori considera astfel de incidente ca fiind traumatizante pentru cei mici, astfel ca se feresc ca aceste episoade sa aiba loc in prezenta copiilor. Dar, daca o discutie intre parteneri este una constructiva si sincera, asfel de situatii pot fi lectii de viata pentru cei mici, daca ai grija si patrezi disputa in limitele normale.
Iata cum poti transforma un eveniment negativ ca acesta in ceva educativ, conform Woman's Day.
Cearta-te corect. Asta inseamna sa eviti jigniri, strigate sau amenintari. Concentreaza-te pe continutul corect, la obiect, exact ceea ce vrei tu sa reprosezi, manifesta-te cu calm. Fii crecta in afirmatiile pe care le faci, nu exagera si patreaza mereu ca fiind acceptabila o solutie de compromis. Chiar daca ai nemultumiri, nu este nevoie sa ataci problema cu furie, caci asa nu vei rezolva nimic.
Citeste si: Copilul si viata de familie
Evita subiectele pentru adulti. Multe conversatii pot fi purtate in fata copiilor, dar subiectele acestora trebuie limitate considerabil. Cu siguranta nu este cazul sa va certati in fata lor legat de viata sexuala sau despre cum l-ai recuperat pe sotul tau dintr-un bar seara trecuta, beat turta. Despre asta vorbiti in privat. La fel de important este sa nu porti niciodata o discutie despre copiii vostri in prezenta lor.
Dupa ce tensiunile s-au descarcat este foarte important sa stai de vorba cu micutii tai. In cazul in care copiii v-au vazut certandu-va, ai grija sa vorbesti cu ei apoi pentru a vedea ca totul este in ordine. Spune-le ca iti pare rau ca au asistat la asa ceva, ca regreti scaparea pe care ai avut-o si ca problema s-a rezolvat. Daca ei raman cu impresia ca intre parintii lor exista probleme, s-ar putea sa se manifeste agresiv cu prietenii lor, caci ei recreaza si in mediul exterior atmosfera de acasa.
Nu-i obliga niciodata sa ia partea unuia dintre voi. Pentru copii parinti trebuie sa ramana egali. Nu numai ca te certi in fata lor, dar ii pui si intr-o situatie dificila, in care ei trebuie sa ia partea unuia dintre parintii lor? Asta este cat se poate de rau, caci nu se vor simti deloc confortabil sa se afle la mijloc, ba chiar se vor simti incoltiti, hartuiti si obligati. Copiii se pot simti vinovati fata de celalalt parinte si de aici pot pleca adevarate probleme psihologice.
Nu incerca sa fii perfect. Nimeni nu-i perfect. Oamenii au ezitari, probleme, conflicte, care nu se rezolva mereu lin. Nu le da impresia copiilor ca in familia voastra nu exista probleme, ci ca exista probleme pe care voi, adultii puteti sa le rezolvati. In felul acesta ii pregatiti pentru viata si pentru problemele care ii asteapta pe ei. Chiar daca familia voastra este foarte linistita, una in care domneste armonia, incearca sa vorbesti cu copilul si sa-i explici cateva reguli de baza in ceea ce priveste solutionarea amiabila a unui conflict.
Esential este ca dupa ce in familia voastra a avut loc un conflict, dupa o perioada de liniste, care urmeaza unei furtuni, viata de familie trebuie sa intre in normal. Nu face gresala sa refuzi sa vorbesti cu partenerul tau, sau chiar daca sunteti suparati, comunica cu partenerul tau in fata copilului, pentru ca cel mic trebuie sa inteleaga ca un conflict este o cale de rezolvare a unor probleme, si nu inceputul unor noi probleme.
Este foarte importanta ca cel mic sa se simta parte a familiei, iar unul din lucrurile care il pot face sa se simta asa este acela de al implica atat in momentele frumoase, cat si in cele mai putin reusite.
Articole relationate
Cum îți ajuți copilul de grădiniță să memoreze mai ușor poeziile pentru serbare
Memorarea unei poezii poate părea o provocare pentru un copil de grădiniță, dar cu abordarea potrivită, procesul poate deveni o experiență distractivă și plină de...
9 Mituri despre sarcină și frig – Demontate!
Sarcina este o perioadă plină de sfaturi contradictorii și mituri. În sezonul rece, multe idei eronate despre impactul frigului asupra sănătății gravidelor pot...
Accident rutier în care a fost implicat un microbuz școlar. Cel puțin un copil a fost rănit
În județul Caraş Severin, un microbuz şcolar a fost implicat într-un accident rutier. Un copil de 12 ani şi o femeie au fost răniţi.
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu