Mijlociul, cel care succede nasterii primului copil
In realitate, pozitia cea mai delicata intr-o fratie o are acel copil care nu este nici primul nici mezinul, deoarece acest loc nu-i permite sa aiba un avantaj particular (a fi primul sau ultimul), adica nu-l scuteste de niciun conflict. Mijlociul poate fi foarte intristat atunci cand se mai naste un copil, aratandu-se uneori foarte gentil in ingrijirea sa. El va incerca sa se faca remarcat in hranirea bebelusului, identificandu-se cu fratele mai mare, dar se va descuraja des daca nu reuseste. Daca in final va avea impresia ca va fi cel neiubit din familie, va face orice sa va atraga atentia. Va face multe prostioare ca sa va impinga sa reactionati, riscand sa fie pedepsit…
Pentru mijlociu, nasterea unui al treilea copil este mai greu de acceptat, faptul ca cel mai mare ii ofera noului-nascut protectia sa, va avea impresia ca cei doi formeaza un fel de coalitie si se va simti exclus.
Nu va va fi mereu usor sa-i acordati fiecarui copil atentia pe care si-o doreste. Aveti grija ca mijlociul sa nu fie neglijat si evitati sa stati singur cu unul sau altul dintre copiii dumneavoastra, indiferent de varsta sau de locul in ordinea aparitiei in familie, sunt sistematic legati de conflicte.
Copilul mijlociu este un bun mediator si este cooperant. Atunci cand nu primesc atentia parintilor sau cand nu pot face ce vor, invata sa negocieze si sa faca foarte des compromisuri.
Caracteristicile mijlociului:
- flexibil,
- diplomatic,
- generos,
- sociabil,
- competitiv,
- negociator.
Citeste si Psihologia primului nascut
Citeste si Psihologia mezinului