Daca aveam impresia ca parinti inconstienti exista numai in strainatate, adevarul este ca ei sunt si la noi. Doar ca nu sunt pedepsiti decat atunci cand lucrurile sunt atat de tragice decat incat nu se mai poate face nimic. Neglijenta care pune copilul in pericol este trecuta cu vederea mult prea usor.
Un caz de acum doua zile, de parinti care s-au dus sa se racoreasca in salina in timp ce bebelusul de 5 luni era inchis in soare, in masina te face sa te cutremuri. Cum sunt - inconstienti? prosti? sociopati? Si care ar fi cea mai buna masura, nu atat pentru a-i pedepsi, ci pentru a te asigura ca bebelusul nu va mai fi pus in pericol si in viitor: sa decada din drepturile parintesti? sa fie inchisi? sa primeasca o amenda? sa fie batuti ca sa le vina mintea la cap, asa cum a propus cineva?
Povestea, asa cum a fost relatata ieri pe facebook de catre una dintre persoanele care au participat la salvarea copilului:
20 Aug, Concediu, vizita programata la Salina Turda. Ajungem la intrarea veche in jur de ora 16h 08 min si parcam. Afara 30 de grade si soare puternic. Ne atrage atentia o Doamna (cea din stanga mea cu fetita de mana), care intreba in stanga si in dreapta daca stie cineva cine este cu o masina din parcare unde plange un copil de vreo 2 ore.
Ma indrept spre masina indicata (cea din poza), parcata la soare, fara nici un fel de parasolar sau ceva in geam, unde gasesc un bebelus nu mai mare de 4-5 luni, care plangea de mama foculul, rosu tot, transpirat leoaorca si cu picaturi de apa curgand pe el, tremurand, cu simptome de hipertermie!
Masina avea geamurile din fata deschise aproximativ 5-6 cm, insa din nefericire afara nu misca o frunza. Am anuntat personalul de la poarta salinei, rugand sa cheme parintii. Acestia ne-au comunicat ca parintii au intrat de vreo 2 ore in salina. Intre timp am reusit sa deschid portiera si sa scot copilul din masina. Ne-am asezat la umbra pe o bancuta langa masina, si am incercat sa il rehidratez, cu biberonul. A durat 35 de min. pana parintii au ajuns la masina! Mirare si detasare totala. Nici o intrebare, nici o curiozitate, nici o ingrijorare. Doamne fereste vreo multumire. Doar o afirmatie: "e prima oara cand il lasam in masina." Dragi parinti, daca acea Doamna nu isi manifesta apasat ingrijorarea, poate ca mi-as fi vazut linistita de program si as fi intrat in salina, iar pentru dumneavoastra ar fi fost si ultima oara cand l-ati fi lasat in masina!
Va rog sa share-uiti aceasta relatare, poate cineva ii cunoaste pe parinti. As vrea sa stiu si eu cum il cheama si daca este bine copilul. Le-am recomandat sa il duca la urgenta in Cluj sa ii faca un control, dar ma indoiesc ca nu am vorbit la pereti. As vrea sa ma insel, insa nu pareau a fi constienti de responsabilitatea pe care o au si de faptul ca acel bebelus a fost intr-un adevarat pericol.
Ce pot face autoritatile in acest caz, conform legii
In cazul in care un copil de varsta mica este lasat nesupravegheat in locuinta sau intr-un spatiu public, institutiile abilitate pot fi sesizate pentru a evalua situatia copilului si pentru a constata astfel daca este vorba despre neglijare. Orice persoana care suspecteaza o situatie de abuz sau neglijare asupra unui copil de varsta mica are dreptul de a sesiza aceasta situatie fie la Telefonul Copilului 116 111, fie la Politie si la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului de pe raza teritoriala in care se afla copilul in cauza. Se va efectua ulterior o ancheta sociala privind responsabilitatile parentale si se va decide care sunt masurile care trebuiesc luate.
Prin neglijarea copilului se înțelege omisiunea a unei persoane care are responsabilitatea creșterii, îngrijirii sau educării copilului de a lua orice măsură subordonată acestei responsabilități, fapt care pune în pericol viața, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică a copilului. (legea 272/2004)
Legea amintita defineste abuzul ca fiind acea actiune voluntara a unei persoane care se afla intr-o relatie de raspundere, incredere sau de autoritate fata de acesta, prin care sunt periclitate viata, dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala, integritatea corporala, sanatatea fizica sau psihica a copilului, si se clasifica drept abuz fizic, emotional, psihologic, sexual si economic.
Amenzile au crescut de aproape sapte ori, in cazul nerespectarii drepturilor copiilor, conform unei legi intrate in vigoare in toamna lui 2013. Este vorba despre Legea nr. 257/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, in vigoare din 3 octombrie.
Potrivit actului normativ, nerespectarea drepturilor copiilor se amendeaza cu sume intre 500 de lei si 10.000 de lei. De
aici.
Decaderea din drepturile parintesti
(1) Instanţa de tutelă, la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, poate pronunţa decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti dacă părintele pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.
(2) Cererea se judecă de urgenţă, cu citarea părinţilor şi pe baza raportului de anchetă psihosocială. Participarea procurorului este obligatorie. De
aici