Cand vine vorba despre sanatate, hormonii au un efect mult mai mare decat realizeaza multi oameni. Acestia pot, de asemenea, sa faca la fel de mult rau si ne pot afecta pe termen lung.
Daca inca te mai indoiesti ca hormonii au puterea de a afecta orice incepand de la emotii, la greutate, libido sau tranzit intestinal – intreaba orice femeie insarcinata daca simte schimbari in legatura cu cele de mai sus...
Daca esti obosita, ai probleme cu pielea, te-ai ingrasat, ai pus „colacei” la burta, ai probleme cu somnul, iti este incontinu somn, suferi de sindrom premenstrual, infertilitate sau alte probleme este foarte probabil sa ai un dezechilibru hormonal.
Ce sunt hormonii
Hormonii sunt mesagerii chimici ai organismului. Ei calatoresc in fluxul de sange catre tesuturi sau organe. Actioneaza incet, in timp si pot afecta multe procese, inclusiv:
- Cresterea si dezvoltarea
- Metabolismul – cum preia organismul energie din mancarea pe care o mananci
- Functia sexuala
- Reproducerea
- Starea de spirit
Glandele endocrine sunt cele responsabile de producerea hormonilor. Principalele glande endocrine sunt glanda pituitara, cea pineala, timusul, tiroida, glandele suprarenale si pancreasul. In plus, barbatii produc hormoni in testicule si femeile produc hormoni prin intermediul ovarelor.
Hormonii sunt produsi cu ajutorul grasimilor bune si colesterolului, deci lipsa acestora din dieta poate duce la dezechilibre hormonale pentru simplul motiv ca organismului ii lipsesc blocurile din care sa le faca.
Sistemul endocrin este un sistem complex pe care nu il intelegem inca pe deplin, dar sunt cateva lucruri de baza pe care le poti face pentru a impulsiona organsimul sa creeze si sa echilibreze hormonii.
1. Evita grasimile polinesaturate
Organismul nu este facut sa consume aceste grasimi create de om pe care le gasim in uleiurile vegetale.
Corpul uman are aproape 97% grasimi saturate si monosaturate, cu numai 3% grasimi polineaturate. Jumatate dintre acestea sunt grasimi Omega-3 si aici trebuie realizat echilibrul. Uleiurile vegetale contin niveluri foarte mari de grasimi polinesaturate si aceste uleiuri au inlocuit uleiurile saturate din dieta noastra incepand cu anii ’50.
Corpul are nevoie de grasimi pentru refacerea celulelor si pentru productia de hormoni, dar trebuie sa foloseasca ceea ce ii dam pentru asta. Cand ii dam o concentratie mare de grasimi polinesaturate in loc de amalgamul de grasimi de care are nevoie, nu are ce face decat sa incorporeze aceste grasimi in celulele noastre in timpul repararii si crearii celulelor.
Problema cu grasimile nesaturate este ca sunt extrem de extrem de instabile si oxideaza usor in organism (daca nu au oxidat deja in timpul procesarii sau prin expunerea pe raft in magazin). Aceste grasimi oxidate cauzeaza inflamatie si mutatie in celule.
In celulele arteriale aceste mutatii cauzeaza inflamatie care poate infunda arterele. Cand aceste grasimi sunt incorporate in celulele pielii, aceste mutatii pot cauza cancer.
Cand sunt incorporate in celulele din tesutul reproductiv, unele cercetari arata ca pot cauza probleme ca endometrioza si sindromul ovarelor polichistice.
Pe scurt: nu manca uleiuri rafinate prea multe, si nu manca margarina sau alte grasimi alterate chimic. Alege uleiul de cocos, unt adevarat, ulei de masline (nu il incalzi!) si grasimi animale din surse sanatoase. Mananca si peste care are continut de Omega-3.
2. Limiteaza cofeina
Prea multa cofeina poate da sistemul endocrin peste cap, in special daca exista alti hormoni stresori implicati cum ar fi in cazul unei sarcini, prezentei toxinelor, dezechilibrului de grasimi sau stresului.
Scade din cafea si inlocuieste-o cu ceaiuri de plante. Daca nu poti sau daca nu vrei sa mai scazi din continutul de cafea, foloseste-o ca sa strecori in organism grasimi bune, adaugand o lingura de ulei de cocos in fiecare ceasca si amestacand cu blenderul sa se emulsifice. Este ca un latte cu grasimi sanatoase.
3. Evita toxinele
Toxinele gasite in pesticide, materiale plastice, produse chimice de uz casnic, chiar si saltele pot contine hormoni chimici perturbatori care imita hormonii din organism si impiedica corpul sa produca hormoni adevarati.
Daca ai un dezechilibru hormonal sau te chinui sa ramai gravida, evitarea acestor toxine este foarte importanta! Gateste in vase de sticla sau tigai fara straturi (fara tigai neaderente si teflon) si evita incalzirea sau stocarea alimentelor in plastic. Cauta produse organice (inclusiv carne) si nu folosi detergenti chimici.
4. Dormi
Nu putem sublinia acest lucru suficient! Daca nu dormi suficient, hormonii tai nu se vor echilibra. Punct.
Un somn bun ajuta la echilibrarea hormonala si este chiar legat de o viata mai lunga, mai putine riscuri de boli si o greutate optima.
5. Ia suplimente potrivite
Maca - Un tubercul din familia ridichilor, care ajuta la stimularea productei de hormoni si a libidoului. Multe femei observa mai putine simptome premenstruale, fertilitate crescuta si o piele mai frumoasa, in timp ce barbatii observa cresterea productiei de sperma, libidoului si faptul ca dorm mai bine. Maca este de asemenea bogata in minerale si acizi grasi esentiali, ceea ce o face perfecta pentru hormoni. Este disponibila sub forma de pulbere sau in capsule.
Magneziu - sprijina sute de reactii in organism si de multe ori contribuie la un somn mai bun.
Vitamina D – sprijina toate functiile hormonale. Cel mai bine este sa o obtii de la soare, daca este posibil, sau dintr-un supliment D3 sau ulei din ficat fermentat de cod.
Citeste si cum te guverneaza hormonii.
6. Fa exercitii usoare
Daca ai un dezechilibru hormonal, exercitiile cardio intense iti pot inrautati si mai tare problemele. Somnul este, de fapt mult mai important, cel putin in timpul fazei de echilibrare, asa ca ar fi bine sa te concentrezi pe exercitii cum ar fi mersul pe jos sau inotul de relaxare.
7. Ridica greutati
In timp ce exercitiile cardio intense pot fi rele, exploziile scurte de ridicare de greutati pot fi benefice, deoarece declanseaza o cascada de reactii hormonale bune.
8. Mananca ulei de cocos
Uleiul de cocos este uimitor pentru sanatate hormonala. Acesta ofera blocurile de constructie necesare pentru producerea de hormoni, poate ajuta la pierderea in greutate, reduce inflamati si chiar are proprietati antimicrobiene si antibacteriene.
9. Ai grija de nivelul de leptina
Leptina este un hormon de baza, iar in cazul in care este prea putin sau prea mult, nici un alt hormoni nu se va echilibra bine. Stabilirea unui nivel bun de leptina te va ajuta, de asemenea, la cresterea fertilitatii, va face mai usoara slabirea si iti va imbunatati somnul.