Dragă redacţie Suntmamica.ro,
Urmează să îmi las copiii timp de o săptămână la bunici şi nu ştiu cum să procedez pentru a-i convinge pe aceştia din urmă să respecte regulile de care noi ţinem cont, acasă. Când îi mai lăsăm câte o noapte la ei, le dau dulciuri multe, îi culcă târziu, îi lasă să se uite ore în şir la televizor şi uită să le mai închidă tabletele. Cum trebuie să procedez astfel încât să mă asculte, să ne resprecte regulile, fără să se supere pe mine?
Mulţumesc.
Aşa sună mesajul unei cititoare, faţă în faţă cu subiectul “bunici versus părinţi”. Şi aceasta este îngrijorarea multora dintre noi: cum le comunicăm bunicilor regulile noastre de creştere a copilului, astfel încât să le pună în practică fără să se supere?
Noi credem că mesajele ar trebui comunicate cu empatie şi cu vorbe frumoase, dar şi cu foarte multă răbdare şi înţelegere. Trebuie să ştii, însă, că nu îi poţi forţa pe bunici să se comporte aşa cum îţi doreşti tu! Poţi, cel mult, să îi determini să îşi dorească ei înşişi să facă anumite compromisuri:
Începe prin a le mulţumi bunicilor pentru faptul că sunt de acord să aibă grijă de copii - Până la urmă, faptul că au acceptat să stea cu cei mici o săptămână este un gest foarte frumos. Dacă în general tu le comunici doar nemulţumirile, atunci sunt şanse destul de mari ca ei să nu fie deloc receptivi la dorinţele tale - Vă mulţumesc mult de tot că staţi cu cei mici. Mă bucur tare că au şansa să crească şi alături de bunici, să simtă iubirea aceasta.
►Citeşte şi Copii sau bunici? Cu cine îţi este mai greu?
Încearcă să le înţelegi punctul de vedere, dacă vrei ca şi ei să îl înţeleagă pe al tău – Spunându-le că înţelegi că este foarte tentant pentru ei să îl resfeţe pe copil, permiţându-i să facă una-alta, nu vor mai echivala rugăminţile tale cu atacuri personale, îţi vor înţelege (partial) punctul de vedere şi îşi vor schimba comportamentul în direcţia în care tu îţi doreşti. – Vă cred, ştiu că este foarte greu să îi rezistaţi, mai ales când pune ochişorii aceia de căţeluş… Ştiu că este obositor şi pentru voi să suportaţi anumite lucruri pe care nici eu nu îl las să le facă acasă, dar dacă am putea încerca să fim mai restrictivi un pic, pentru binele lor…
► Citeşte şi After-school, bonă sau bunici? Ce facem cu școlarii după ora 12.00?
Abordează discuţia despre reguli într-un mod prietenos – Întreabă-i dacă vor să aibă o discuţie cu voi despre vacanţa copilului la ei. Nu vor spune “nu” şi aşa vei avea şansa să aduci vorba despre mult disputatele reguli. Nu le face o întreagă listă cu ceea ce este interzis. Limitează-te la două-trei, care ţi se par ţie cele mai importante şi aşa te vei asigura că nu vei fi întâmpinată cu o atitudine ostilă de tipul: mi-a dat ditamai lista de reguli, cum fac eu să ţin cont de toate? Lasă, că pe vremea mea nu erau atâtea reguli şi uite ce frumos a crescut! Dar dacă le vei spune: aţi văzut cât de agitat devine cel mic de la zahăr? Adorme şi foarte greu… iar a doua zi, după o noapte de nesomn, nici nu ai cum să te înţelegi cu el. Ar fi bine să nu îi dai mai mult de un dulce pe zi… îi va face rău şi sănătăţii lui, şi liniştii voastre – vor creşte vertiginos şansele să fii ascultată.
Ai răbdare! – Dă-le timp să mediteze la rugăminţile tale, nu îi grăbi să îţi facă promisiuni de care nu se pot ţine. Cu cât se vor simţi mai puţin presaţi de tine, cu atât mai repede îţi vor respecta rugăminţile.
► Citeşte şi Rolul şi beneficiile bunicilor
Fii flexibilă – Unul dintre motivele pentru care copiii îşi iubesc bunicii este acela că ei le fac poftele. Iar unul dintre cele mai grozave lucruri de care bunicii se pot bucura, la vârsta lor, este posibilitatea de a-şi râzgâia nepoţii. Va fi greu şi inutil să îţi pui părinţii să se comporte aşa cum voi o faceţi, acasă, aşa că dacă greşelile lor nu fac rău prea mare copilului (să facem diferenţa dintre răul produs de zahăr şi răul de a-ţi lăsa copilul singur în maşină), acceptă-le! Copiii revin foarte uşor la rutinele şi la obiceiurile de acasă, iar amintirile pe care şi le creează, alături de bunici, sunt nepreţuite.
Sursa: Free pik