Probabilitatea infectiilor urinare la copil este destul de mica, dar daca boala apare aceasta poate recidiva foarte usor. Cele mai mare risc de infectii urinare il au fetitele, iar in cazul copilului mai mic d eun an boala este destul de grava.
Cauzele infectiilor de tract urinar sunt bacteriile, refluxul vezico-ureteral - ceea ce inseamna ca urina din vezica urinara reintra in uretere (canalele care fac legatura intre vezica si rinichi), fenomen anormal, blocajul urinii in tractul urinar (de exemplu o tumora la nivelul vezicii urinare) sau sapunurile puternice sau spumele de baie care irita uretra si distrug flora naturala a mucoaselor.
Cel mai des infectiile urinare la copil sunt determinate de bacterii, sunt complicatii ale unor raceli puternice si sunt efectul secundar al unor produselor de curatenie.
Incidenta infectiilor urinare este mai mare la fetite decat la baieti. Baietii si copiii de varste mici, fac infectii urinare doar atunci cand au o afectiune a tractului urinar. Copiii care au o igiena precara au un risc mai mare de a face infectii ale tractului urinar. Risc crescut au si copiii cu afectiuni ce implica o golire partiala a vezicii urinare
Simptome difera in functie de varsta copilului si de localizarea infectiei. Infectiile pot fi localizate la nivelul tractului urinar inferior sau la nivelul tractului urinar superior. primele sunt mai putin grave decat celelalte, dar au o incidenta crescuta, mai ales la fetite.
Infectiile vezicii urinare se manifesta prin varsaturi si diaree, inapetenta (lipsa poftei de mancare), disurie (usturimi la urinat) sau poliurie (un numar crescut fata de normal de mictiuni). Copilul plange cand face pipi si isi freaca piciorusele ca atunci cand are colici. Mictiunele frecvente sunt insotite de eliminarea unui volum de urina foarte mic. Rar poate sa apara incontinenta urinara, dureri lombare sau febra. Urina poate fi urat mirositoare, tulbure sau cu o culoare neobisnuita si poate contine sange.
Infectiile urinare nu sunt contagioase.
In tratarea acestora este esentiala identificarea cauzei si analize de laborator care sa arate natura infectiei. In plus un control al aparaturlui urinar este esentiala si obligatorie, mai ales daca infectiile recidiveaza.
Copiii sunt tratati cu antibiotice. Este esential aportul de lichide, cel mai recomandat fiind apa. Simptomele acute dispar in cateva zile, dar tratamentul dureaza cel putin 5-6 zile. Este foarte important ca infectiile urinare sa fie identificate si tratate pentru ca in cazul in care Infectiile netratate pot duce la afectari renale severe.
Ca masuri de prevenire a infectiilor urinare iata cateva sfaturi utile, mai ales in cazul copiilor care au avut un episod infectios.
►Fetitele trebuie sa evite folosirea frecventa a sapunurilor puternice sau a spumelor de baie.
►Consumul crescut de lichide poate prevenii infectiile de tract urinar.
►Dupa mictiune, stergerea se face din fata in spate, pentru a se evita raspandirea bacteriilor din jurul anusului.
►Copilul trebuie sa mictioneze atunci cand au nevoie si nu trebuie sa se abtina mult timp.
►Copiii trebuie invatati sa se relaxeze atunci cand urineaza pentru a goli complet vezica urinara.
►Trebuie combatuta constipatia care poate favoriza aparitia infectia urinara.
Articole relationate
Timiditatea la copii: Cum să o deosebești de introversie și ce poți face pentru a-l ajuta pe cel mic să devină îndrăznet
Timiditatea este un comportament frecvent la copii, dar adesea confundat cu introversia. Deși ambele pot implica preferința pentru liniște sau reticența față de...
Febra la copii, fără niciun alt simptom. Când să te alarmezi?
Febra este una dintre cele mai frecvente motive pentru care părinții se adresează medicului pediatru. Atunci când copilul prezintă febră în lipsa altor simptome...
Diferența între răceală și gripă: Cum faci diferența între ele
Când vine sezonul rece, părinții se confruntă frecvent cu dilema: este vorba de o simplă răceală sau de gripă? Deși simptomele pot fi similare, diferențele sunt...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu