Sari la conținut

Efectele violentei domestice asupra copiilor

25 noiembrie este Ziua Internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeii. 70% dintre femeile acestei planete au fost, la un moment dat in viata lor, abuzate. Iar 10 milioane de copii sunt martori ai violentei domestice in fiecare an.

 

Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite a stabilit, in 1999, ca data de 25 noiembrie sa fie Ziua Internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeilor. Acest fenomen, care afecteaza in momentul de fata aproximativ 35% dintre femeile din toata lumea si care a afectat, intr-un moment al vietii lor, 70% dintre ele, este o violare a drepturilor femeilor, o problema de sanatate publica, un impediment in calea progresului economic, a pacii si a egalitatii de sanse la o viata mai buna. Iar efectele negative ale violentei domestice nu sunt simtite doar de victima, ci si de martorii minori din casele unde tensiunea musteste.

10 milioane de copii sunt martori ai violentei domestice in fiecare an. Chiar daca nu sunt ei insisi abuzati, viata lor nu-i deloc usoara.

 

Efectele scad in timp, dar violenta nu se uita

Orice tensiune dintre parinti se rasfrange asupra copilului. Chiar si-un „da-te mai incolo” rastit dupa o zi de munca grea are un ecou profund in inima avida de iubire a celui mic. Este corect sa spun ca, uneori, mamele duc acest razboi impotriva tatilor. Chiar daca nu exista si o „zi internationala pentru eliminarea violentei impotriva barbatilor”, si acestia au de suferit din partea consoartelor. Statisticile arata ca victimele de sex masculin sunt, intr-adevar, de trei ori mai putine decat cele de sex feminin, dar sunt. Iar violenta din casa e tot violenta. Si copilul tot e afectat. Cel mic poate fi martor al violentei domestice in urmatoarele moduri:

  • Vede efectiv ce se intampla intre parinti;
     
  • Aude, din alta incapere, schimbul de replici sau loviturile;
     
  • Observa urmarile episodului violent: vanatai, rani, sange, haine rupte, obiecte sparte;
     
  • Simte cum creste tensiunea la ora cand parintele agresor ar trebui sa se intoarca acasa.


Sursa foto: domesticshelters.org

Efectele pe care violenta domestica le are asupra copiilor nu este deloc de neglijat. Desi acestea se diminueaza, intr-adevar, in timp, nu este un lucru care „se uita”. Cei mai multi copii care trec prin asa ceva se confrunta cu:

Probleme de comportament, sociale si emotionale. Copiii din aceste familii sunt mai predispusi la manifestarea de comportamente agresive si antisociale, la episoade de depresie si anxietate, la niveluri ridicate de furie, ostilitate, comportamente refractare si lipsa de supunere. De asemenea, copiii-martori ai violentei domestice sunt dominati de un sentiment de frica, au un respect de sine scazut si reusesc foarte greu sa stabileasca relatii bune cu fratii si surorile, cu cei asemeni lor si cu cei din jur, in general.

Probleme cognitive si de atitudine. Nici la scoala nu exceleaza copiii-martori ai violentei domestice. Aptitudinile lor verbale, cognitive si motorii sunt mult mai slabe (adica vocabularul, bagajul informational si capacitatea de invatare, precum si aptitudinile sportive). De asemenea, acest copii nu reusesc sa ofere solutii pentru rezolvare de probleme, de situatii conflictuale, manifesta atitudini pro-violenta. Pe masura ce cresc, cred tot mai mult in stereotipurile bazate pe diferentele dintre sexe si in privilegiile pe care barbatii le-ar avea.

Probleme pe termen lung. Cercetarile au aratat ca barbatii care au fost expusi violentei domestice in copilarie se vor comporta, cel mai probabil, la fel de violent in propria lor relatie; iar fetele-martor ai violentei domestice se transforma in femei-victime.Copiii de amabele sexe se transforma in adulti care au convingerea ferma ca violenta este o solutie posibila pentru rezolvarea unui conflict. Acesti copii nefericiti se maturizeaza cu sanse foarte ridicate de depresie, de comportamente marcate de trauma si cu un risc ridicat de moarte prematura.

 

Nu toti copiii sunt afectati la fel

Din fericire, nu toti copiii ce provin din familii violente sufera aceste transformari pe viata si la intensitate maxima. Exista cativa factori care nuanteaza efectele violentei domestice asupra copiilor:

Frecventa episoadelor violente. Cu cat este mai ridicata si cu cat interactiunile pozitive dintre parinti sunt mai putine, cu atat copilul simte un nivel mai mare de stres.

Varsta copilului. Copiii mai mici experimenteaza un nivel mult mai ridicat de stres emotional si psihic decat cei mai mari. Si asta pentru ca, in cazul copiilor cu varste mai ridicate, sunt dezvoltate aptitudinile cognitive necesare pentru a intelege violenta si a gandi strategii de adaptare la acest fenomen.

Timpul scurs de la episoadele violente. Sentimentele de frica si anxietate simtite de copiii-martori sunt mai puternice in timpul si imediat dupa un episod violent. Efectele observabile asupra copiilor dispar odata cu trecerea timpului.

Sexul copilului. In general, baietii isi exteriorizeaza trairile (prin comportamente agresive), pe cand fetele isi fac acest travaliu emotional la interior (se inchid in ele, se deprima).

Prezenta violentei (fizice sau sexuale) asupra copilului insusi. Evident, copiii in cazul carora este prezent si acest factor sunt mult mai puternic afectati decat copiii care au fost doar martori ai violentei domestice.

 

Sursa foto articol: otocar.info

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!