Sari la conținut

Cum ar putea sa te ajute copiii la curatenie

Prea multi parinti pe care ii stiu rezolva problema curateniei seara, dupa ce copiii au adormit. 

Pare sa fie o alegere buna, in primul rand pentru ca nu mai este nimeni in jur sa faca dezordine imediat ce ai strans. Ceea ce te face sa te duci impacat la culcare, gandindu-te ca nu te vei trezi dimineata calcand nauc pe jucarii. In plus, sa faci curat cand sunt copiii in preajma inseamna sa fii intrerupt de 10 ori pe minut, asa ca in loc sa iti ia o ora iti ia cam trei si pana la urma te lasi pagubas chiar daca nu ai terminat.

Dar, cum spuneam, doar pare sa fie o alegere buna. Pentru ca mai bine ai folosi acel timp sa te destinzi, sa mai comunici cu sotul, pe care in restul timpului mai mult il ignori, sau sa faci cateva flotari, pentru inviorare. Glumeam. Insa argumentul ramane in picioare.

Daca te inspaimanta cumva ideea de a-i pune pe copii in contact cu substantele chimice afla ca nu este neaparat necesar. Poti prepara, in casa, toate produsele de curatat de care ai nevoie, din ingrediente naturale, cum ar fi otet, bicarbonat de sodiu etc. Retetele exacte le poti afla de aici.

 

Asadar, cum ii poti implica pe copii, ce pot ei face?

1. Spalatul geamurilor si oglinzilor

Asa cum le murdaresc in permanenta punant mana pe ele pot sa le si stearga. Pentru ei este suficient de distractiv sa aiba un pulverizator in mana.

2. Pusul aspiratorului

Este o actiune simpla si, din pacate, una care trebuie facuta foarte des. Copiii o pot indeplini cu succes, mai ales daca nu ai covoare sau mocheta in casa.

3. Stransul jucariilor

Daca si la tine in casa jucariile sunt mai tot timpul aruncate, atunci este timpul sa-i inveti sa le stranga. Poate asta ii va convinge, in final, sa nu le mai imprastie peste tot. Tot ei pot sa se ocupe si sa fie curate, spalandu-le din cand in cand.

4. Spalatul cazii

Nu am vazut bucurie mai mare in baie decat atunci cand frecau, din proprie initiativa, intreaga cada si faianta din preajma ei. Asa ca primul pas a fost facut. Mai ramane sa extindeti si la alte locuri, cum ar fi balconul, unde nu conteaza cat de mult se uda pe jos.

5. Rufele

Sortatul este mai complicat, altfel, sa bagi rufele in masina poate orice copil. De asemenea, te pot ajuta si cand le intinzi. Cand mai cresc, le poti spune sa isi puna hainele murdare in cosul de rufe si sa le aseze in dulap cand sunt curate. 

6. Animale

Daca aveti animale pot sa aiba grija sa aiba mancare si apa, asta dupa ce au crescut si nu exista riscul sa se joace cu ea sau sa o manance.

7. In bucatarie

Pot ajuta sa se puna si sa se stranga masa, pot sa stearga masa si sa puna vasele murdare in masina de spalat, daca aveti.

8. In curte

Daca stati la curte joaca poate fi combinata si cu lucruri utile: sa curatati zapada cand este nevoie, sa strangeti frunzele uscate etc. Si florile au, uneori, nevoie sa fie udate.

9 Masina

Daca obisnuiti sa va spalati masina singuri ii puteti lua si pe copii cu voi. Ei pot aspira cu un aspirator de mana. Dar nu se vor da nici in laturi sa stearga cu un burete plin cu spuma, ba dimpotriva. Va pot ajuta si sa indepartati zapada, iarna.

 

Nu va inchipuiti ca in acest fel faceti cine stie ce lucru rau si le stricati copilaria. Nu este ca si cum ar sta in permanenta cu o matura in mana, ca in Cenusareasa. Doar ca in acest fel invata sa aiba grija de ei si, in final, sa fie mai independenti si mai increzatori in ei.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!