Legea pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor a fost promulgată, luni, de preşedintele Klaus Iohannis şi va intra în vigoare începând cu data de 1 iulie 2016. Care sunt modificările aduse noului act normativ, conform textului dat spre promulgare.
Potrivit news.ro, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, pe 30 martie, în calitate de for decizional, legea prin care indemnizaţia de creştere a copilului va fi de 85% din veniturile părintelui şi se va acorda pentru o perioadă de doi ani, fără niciun plafon, proiectul fiind adoptat în forma trimisă de la Comisia de muncă.
Conform modificărilor adoptate de Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, persoanele care în ultimii 2 ani anterior datei naşterii copilului (faţă de un an, cât prevede actuala legislaţie) au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pot beneficia de indemnizaţia de creştere a copilului până când acesta împlineşte 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilităţi.
Până acum, conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010, părinţii puteau să opteze fie pentru concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an (respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap), fie pentru concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani.
În ceea ce priveşte indemnizaţia lunară, aceasta va avea în continuare un cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, însă aceasta va avea doar limită minimă, nu şi maximă, fiind eliminat plafonul de 3.400 de lei.
Găsești aici forma legii dată spre promulgare.