Persoanele care doresc să depună cereri pentru prelungirea sau reluarea concediului de creştere a copilului şi plata indemnizaţiei lunare se pot adresa, începând de vineri, Agenţiilor Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) sau Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a Municipiului Bucureşti (APISMB), după caz, anunţă Ministerul Muncii.
Potrivit Legii privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, de la 1 iulie 2016, limita minimă a indemnizaţiei creşte la 85 la sută din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv 1.063 lei (salariul minim este 1.250 lei), faţă de 600 lei în prezent, informează news.ro.
De asemenea, limita maximă a indemnizaţiei este eliminată, aceasta urmând să fie calculată la 85 la sută din veniturile nete realizate, iar suma suplimentară pentru gemeni/multipleţi sau pentru situaţii de suprapunere creşte la 85 la sută din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv 1.063 lei, faţă de 600 lei în prezent, aminteşte Ministerul Muncii.
Tot de la 1 iulie, stimulentul de inserţie se stabileşte la 50 la sută din indemnizaţia minimă.
O altă noutate este faptul că solicitanţii nu mai sunt obligaţi să depună documentele doar la sediul agenţiilor teritoriale, ci le pot trimite şi prin poştă sau prin e-mail, în format scanat.
Găsești aici adresele de e-mail unde poți trimite solicitările.
În plus, reluarea drepturilor de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului se face începând cu drepturile lunii iulie 2016 dacă cererea împreună cu actele doveditoare se depun în perioada 1 iulie - 1 august 2016, inclusiv.
În cazul în care cererile se depun după 1 august 2016, plata indemnizaţiei se face începând cu data depunerii cererii, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap, potrivit Ministerului Muncii.
Cererile noi pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, a stimulentului de inserţie, a sprijinului lunar şi a alocaţiei de stat pentru copii se depun în continuare (împreună cu actele doveditoare) la primăria localităţii de domiciliu sau, pentru municipiul Bucureşti, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din sectorul de domiciliu.
Mai multe detalii aici.