Ne îngrijim atât de mult de sănătatea copiilor noştri încât adesea nu mai băgăm în seamă problemele noastre de sănătate. Mai ales atunci când nu este vorba de o durere acută care să ne împiedice să îndeplinim sutele de sarcini pe care le avem.
Nu are sens să mai argumentez de ce este important să fim cât se poate de sănătoase şi să nu ignorăm modificări ale corpului pe care nu ni le putem explica. Uite care sunt simptomele pe care mamele nu le bagă în seamă deşi ar trebui:
Creşterea în greutate
Este adevărat că a fi mama înseamnă şi o viaţă destul de haotică în privinţa propriei tale alimentaţii, cu prea multe dulciuri la miez de noapte, când te-a trezit copilul încă o dată. Şi nici nu prea mai ai timp de sport. Dar. dacă totuşi nu este nicio modificare în stilul tău de viaţă şi iei în greutate. ar trebui să mergi la doctor. De vină poate să fie o problemă de tiroidă, diabetul sau unele dintre medicamentele pe care le iei.
Oboseala
Corect, care mamă nu este obosită?! Însă, dacă observi că nivelul tău de energie obişnuit a scăzut dintr-o dată, ar trebui să faci mai mult decât să te plângi că eşti foarte ocupată. Ar trebui să mergi la medic pentru nişte investigaţii. De vină pentru oboseala bruscă pot să fie anemia, tiroida sau, din nou, medicamentele pe care le iei.
Unghii casante
Observi că unghiile tale se rup foarte uşor sau încep să se curbeze spre interior? Acesta este de obicei un prim semn de anemie. Ar trebui să iei suplimente de fier încă de la început, să nu laşi să se agraveze, ca să nu ajungi la probleme de inimă.
Decolorări ale pielii la subraţ
Când te dai cu deodorant analizează un pic şi pielea de la subraţ. Dacă este de o culoare mai deschisă decât restul corpului este posibil să fie un semn de diabet. Aceeaşi semnificaţie o au şi petele de depigmentare care apar pe o parte şi pe alta a gâtului.
Pierderea sprâncenelor
Este adevărat că, odată cu vârsta, sprâncenele încep să se rărească. Totuşi nu este normal să rămâi fără o parte semnificativă din ele. Dacă observi că este ceva în neregulă nu apela la trucuri cosmetice. Mai degrabă, vorbește cu medicul tău. Este posibil să fie o problemă la glandă tiroidă.
Modificări ale ciclului menstrual
A devenit dintr-o dată menstruaţia ta mult mai abundentă? Nu ar trebui să presupui automat că este vorba despre un efect al naşterii sau al îmbătrânirii. Ar putea să fie şi alte cauze: anemie, o dezvoltare excesivă a mucoasei uterine sau cancer. Mergi la control.
Dureri de cap
Orice om mai are dureri de cap din când în când. Dar să te trezeşti cu dureri de cap în fiecare dimineaţă nu este normal. Multe dureri de cap vin de la oboseală şi deshidratare. Adesea o pastilă cu un pahar de apă ne ajută. Dar poate fi vorba şi de anemie sau tensiune prea mare. Dacă iei pastille şi durerea persistă este timpul să mergi la medic.
Balonare
Balonarea apare destul de frecvent: fie că mâncăm lucruri nepotrivite, fie că suntem în perioada menstruaţiei. Dar o balonare persistentă şi inexplicabilă poate să însemne altceva: poate să fie vorba despre diabet, sau de un chist, sau de cancer ovarian.
Constipaţia
Este normal să ai probleme de constipaţie în sarcina. Nu este însă normal ca ele să continue şi după ce ai născut. Ar putea fi o problemă la glanda tiroidă. Vorbeşte cu medical tău pentru a regla, din nou, sistemul digestiv.
Umflarea picioarelor
Este adevărat că se umflă, mai ales vara şi dacă ai stat mult într-o poziţie. Ar putea însă să fie şi altceva, un efect negativ al pastilelor contraceptive. Trebuie să fii atentă mai ales dacă este o asimetrie între cele două picioare. Dacă un picior este mai umflat, mai dureros, de o culoare mai pală, atunci ar putea să fie un cheag de sânge. Şi această problemă trebuie rezolvată imediat pentru că poate să fie mortală.
Foto: 123rf.com