Parte importantă a dezvoltării bebeluşului şi prima metodă a se deplasa eficient de unul singur, mersul de-a buşilea este practicat doar la ocazii rare în viața de adult și preț de câteva minute, eventual alături tot de un prichindel. Însă un chiropractor american, Justin Klein, promovează acest tip de mișcare ca pe un execițiu eficient de fitness, cu beneficii pentru oamenii mari.
Majoritatea bebeluşilor învaţa să meargă de-a buşilea între 6 şi 8 luni. Apoi, odată cu creșterea în vârstă, vor practica acest mod de deplasare doar în joacă, uitându-l complet la maturitate. Dor când, la rândul lor, devin părinți își mai aduc aminte de mersul de-a bușilea și asta doar pentru a se juca alături de micuții lor.
Însă, mersul de-a bușilea poate fi pentru adulți mai mult decât o formă de joacă alături de prichindeii lor. Se poate transforma într-o adevărată sesiune de fitness, mai ales atunci când, din cauza programului prea încărcat, părinții nu mai ajung la sala de sport.
Justin Klein este un chiropractor din Statele Unite care promovează mersul de-a bușilea în rândul pacienților săi, indiferent că sunt mămici care și-au pierdut condiția fizică ori persoane care fac recuperare fizică în urma unor accidente de mașină. Pentru că o astfel de mișcare este ca un restart pentru organism, care ajută la recuperarea puterii și mobilității pe care o pierdem de-a lungul anilor, la maturitate, potrivit unui articol pulbicat de mom.me.
Nu degeaba bebelușii, cei mai mulți dintre ei, întâi merg de-a bușilea și apoi pe picioarele lor.
Mersul în “patru labe” cum i se mai spune, pe lângă faptul că pune în mișcare toate grupele de mușchi ale spatelui, este și un bun exercițiu pentru dezvoltarea creierului, prin aplicarea coordonării mâini-picioare.
►Citește și 5 minute de yoga pe zi cu beneficii nemăsurate
Chiar dacă ți se pare amuzant, mersul de-a bușilea este mai greu pentru un adult decât pare la prima vedere. Pentru că trebuie să-ți ții capul ridicat, privirea înainte și să te coordonezi în același timp. Bebelușilor le este foarte ușor să facă acest lucru, adulților… mai greu. Din experiența sa cu pacienții, Justin Klein a observat că aceștia își revin destul de repede după doar câteva ședințe, nu mai acuză dureri intense în zonele lombare sau cervicale.
Și, pentru a promova și mai mult acest gen de exerciții, Justin a organizat pe 22 octombrie chiar o cursă de… mers de-a bușilea. Mai multe persoane s-au înscris la cursa care s-a desfășurat între Casa Albă și Monumentul lui Washington.
Prin urmare, nu uita să mergi de-a bușilea alături de prichindelul tău. Nu doar că petreci timp de calitate, jucându-te alături de el, ci și câștigi 5 minute de exerciții fizice!