Dupa ce s-a demonstrat stiintific ca prea putine ore de somn pe noapte dauneaza grav sanatatii, conform unui nou studiu realizat de cercetatorii australieni si cine doarme prea mult e in pericol. Astfel, la fel ca alcoolul sau fumatul, abuzul de somn poate avea un efect nefast asupra organismului.
Specialistii in somnologie au avertizat de multe ori ca lipsa somnului poate duce la obezitate, tensiune arteriala si multe alte afecțiuni. Mai nou insa, si cine abuzeaza de somn este in pericol, conform unui studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea din Sydney (Australia) si publicat in revista PLOS Medicine, informeaza agerpres.ro.
Cercetatorii s-a bazat pe un vast studiu australian in cadrul caruia au fost analizate mecanismele sanatații generale pe masura avansarii in varsta. Au fost observați circa 230.000 de voluntari, ale caror obiceiuri de viața — alcool, fumat, regim alimentar, sedentarism, durata somnului — au fost studiate pentru a ințelege mai bine anumite mecanisme, potrivit metronews.fr.
Oamenii de stiința au constatat ca persoanele care dormeau prea mult si nu faceau destula miscare prezentau riscuri sa dezvolte boli precum diferite tipuri de cancer, diabet sau afecțiuni cardiovasculare, avand prin urmare o speranța de viața mai mica.
Pana la urma, se pare ca norma ideala pentru un adult este un somn de 7-8 ore pe noapte. Dar de cate ore de somn au nevoie copiii? Potrivit somn-copii.ro, sugarii (de la 3 pana la 11 luni) ar trebui sa doarma intre 14 si 15 ore, anteprescolarii - 12 pana la 14 ore, prescolarii - 11 pana la 13 ore, iar scolarii - 10 pana la 11 ore.
Foto: Hepta