Foarte multe cupluri aleg să nu se despartă pentru “binele copilului”, renunţând la fericirea lor pentru ca “cel mic să nu aibă de suferit”. Deşi nu putem nega că intenţiile celor doi sunt bune, din păcate impactul pe care această decizie o are asupra copilului nu este întotdeauna pozitiv, ci dimpotrivă.
Faptul că trăieşti alături de ambii părinţi nu îţi aduce neapărat fericire, stabilitate şi siguranţă, ci chiar opusul. Iată doar trei dintre consecinţele statului împreună de “dragul copilului”.
Copilul vostru se va comporta cu ceilalţi aşa cum o faceţi voi, unul cu celălalt
Intenţionat sau nu, voi îi creaţi copilului o schiţă a relaţiilor interumane, motiv pentru care se va comporta cu ceilalţi aşa cum şi voi o faceţi, unul cu celălalt.De la voi, el va învăţa ce aşteptări să aibă de la ceilalţi – respect sau dispreţ, compasiune sau ciudă, considerare sau dezinteres. Aşa cum spunea şi James Balwin, “Copiii nu s-au priceput niciodată să facă ceea ce le spun părinţii, dar s-au priceput de minune să îi imite”. Uitaţi-vă la alegerile voastre. Uitaţi-vă la modul în care interacţionaţi zilnic. Uitaţi-vă la voi, la propria persoană şi la modul în care vă trăiţi vieţile. Asta vă doriţi pentru copilul vostru?
Ura se va amplifica – şi nu doar între voi doi
Copilul va găsi întotdeauna un vinovat pentru nefericirea lui. Va trece de partea unuia dintre voi şi va găsi un ţap ispăşitor – un vecin (ă) cochet (ă), fratele întotdeauna nemulţumit sau familia perfectă de lângă. Sau, cel mai probabil, va da vina pe el însuşi pentru tot ceea ce se întâmplă cu voi. Rezultatul? Stimă de sine scăzută, vină, anxietate, probleme în a-şi gestiona furia sau chiar depresie. Trauma unui cămin ruinat îşi poate găsi rădăcini şi fără să existe un document de separare. Foarte multe familii trăiesc asta zilnic, fără să îşi dea seama cât suferă copilul.
Copilul vostru va trăi pe un teren minat, plin de conflicte
Foarte mulţi părinţi trăiesc cu impresia că, dacă nu sunt implicaţi direct în conflict, copiii nu au de suferit. Dar nu este deloc aşa! Că vă aude prin pereţii dormitorului, că simte tensiunea dintre voi, în timp ce staţi la masă – toate acestea îl afectează enorm. Conflictele sănătoase sunt una – nu există nicio familie în care să nu apară discuţii în contradictoriu, din dorinţa de a face ca lucrurile să meargă – îl învaţă pe cel mic ce este compromisul, iertarea, împăcarea. Dar atunci când casa devine ring al conflictelor, copilul se simte nesigur şi nefericit.
Este important să nu vă învăţaţi copilul să se mulţumească cu “se poate trăi şi aşa”. Trebuie să ştie ce sunt respectul de sine, independenţa, legăturile sănătoase. Într-o zi, vă va mulţumi pentru asta, chiar dacă vă va găsi pe unul într-o casă, şi pe celălalt, în alta.
Sursa: I heart Intelligence