Este necesar sa facem diferenta intre depresia tranzitorie postnatala (postpartum blues) si depresia postpartum care este o conditie serioasa.
Depresia tranzitorie postnatala
De obicei, tristetea postpartum dureaza de la cateva zile la cateva luni, dar poate reaparea pe parcursul primului an din cauza stresului si a lipsei somnului. Dupa explozia initiala de bucurie, o noua mama poate experimenta o cadere, se poate simti vulnerabila si chiar pierduta. Poate simti o responsabilitate incredibila si poate jeli cu adevarat pierderea libertatii. Se poate simti neiubita si imposibil de iubit. Oboseala si deprivarea de somn joaca un rol important in aceste senzatii. Se poate simti slaba si daca cumva au existat complicatii de sanatate in ceea ce o priveste sau in cazul bebelusului, sentimentul de tristete poate deveni coplesitor.
Uneori femeile experimenteaza tristetea cand sistemul lor de suport devine mai putin disponibil dupa primele zile sau saptamani. Noua mama, in special mama singura sau mama care a suferit o operatie cezariana, poate simti ca nu are timp pentru nevoile ei fizice si emotionale.
Unele mame se intreaba cum vor reusi sa faca totul si daca vor fi in stare sa protejeze si sa aiba grija de o asemenea creatura micuta si se inspaimanta chiar din cauza emotiilor contradictorii pe care le resimt.
Suportul si asistenta partenerului, familiei sau prietenilor este vitala si poate face diferenta intre o ameliorare semnificativa sau alunecarea intr-o depresie profunda.
Semnele depresiei postpartum
Depresia postpartum este foarte similara tipurilor de depresie minore si majore care pot aparea oricand in viata. Daca incepe in primele trei-sase luni de la nastere, este considerata depresie postpartum. Unii experti sunt de parere ca aceasta perioada poate fi extinsa pana la un an postpartum.
Criteriile pentru acest tip de depresie includ „stari depresie sau pierderea interesului sau placerii in viata aproape in fiecare zi”. Acestea trebuie sa fie prezente alaturi de cel putin cinci din semnele urmatoare :
- Interes sau placere din ce in ce mai scazute pentru aproape orice fel de activitate
- Pierdere semnificativa in greutate sau crestere in greutate in absenta unei diete speciale, sau cresterea sau descresterea apetitului.
- Insomnie sau somnolenta excesiva in timpul zilei
- Agitatie sau lentoare in realizarea sarcinilor zilnice
- Oboseala sau lipsa energiei
- Sentimentul de inutilitate sau vina excesiva sau nejustificata
- Abilitate scazuta de concentrare si de gandire
- Ganduri de suicid sau ganduri repetate la moarte
Unele femei au un risc mai mare decat altele de a dezvolta depresie postpartum, cum ar fi femeile cu un istoric de orice tip de depresie, femeile cu istoric de depresie in familie, adolescentele sau mamele singure sau mamele cu putin sau fara suport emotional sau fizic.
Ce este de facut in cazul depresiei tranzitorii postpartum
Daca simti ca se instaleaza tristetea, adu-ti aminte de cele trei chei de preventie si tratament: odihna, exercitiu si nutritie. Femeile care au un program regulat de activitate in fiecare zi, mananca sanatos si se odihnesc cand bebelusul se odihneste au un risc mult mai mic de a dezvolta tristete postpartum. Este esential sa ai un sistem de suport bun. Suportul familiei sau al partenerului este esential pentru a-i da mamei timp pentru ea.
Ce este de facut in legatura cu depresia postpartum
Depresia postpartum cere suport medical profesional. Daca simti ca ai depresie postpartum, suna imediat doctorul sau du-te la un psihiatru pentru a afla cum poate fi tratata. Iata aici si cateva alte sfaturi utile.