Desi nu este o regula generala foarte multi copii sufera de rau de masina, care se manifesta mai ales in calatoriile mai lungi.
De ce apare raul de masina?
Urechea, acolo unde isi are locul centrul echilibrului, este cauza aparitiei raului de transport: intr-un vehicul, modificarile de orientare (acceleratie, incetinire, vibratii) vor crea stimuli care dezorienteaza creierul si provoaca, la inceput, sudori reci, oboseala brusca si, in final, greata urmata de voma.
Incepand de la ce varsta?
Inainte de 2 sau 3 ani, copiii nu sunt in mod normal afectati de raul de transport, sistemul lor de echilibru nefiind inca atat de matur ca sa reactioneze.
Cum sa-l ajutam?
- Pozitia cea mai adaptata pentru urechea interna este cea in care capul se misca lejer in fata si de aceea, evitati sa ocupati copilul cu jocuri in care trebuie stea pe genunchi (colorat, citit…).
- Inaintea unei calatorii, dati-i copilului o gustare bogata in zaharuri lente si saraca in grasimi (o turta dulce) pentru a evita greata.
- Nu ezitati sa-i dati sa rontaie ceva in timpul traseului, dar nu-i dati bauturi gazoase sau alimente prea grase sau prea dulci, care faciliteaza problemele de digestie si deci raul de transport.
- Indemnati-l sa se joace, incercand sa variati activitatile.
- Aerisiti vehiculul sau incercati sa faceti opriri frecvente pe parcursul calatoriei.
- Adoptati o conduita calda.
- Aratati-i un punct sau un peisaj indepartat pe care sa-l fixeze, pentru a-si pastra ochii deschisi.
- Evitati parfumurile sau deodorantele prea puternice in masina.
- Nu-i transmiteti copilului frica de a avea rau de masina, dandu-i de la inceput un sac de plastic sau intrebandu-l fara incetare daca se simte bine. Incercati mai degraba sa-i distrageti spiritul cantand.
- Utilizarea unei bratari impotriva raului de masina poate fi incercata, aceasta poate stimula punctele de acupunctura si are un impact psihologic sigur.
In final, in cazul raului de masina puternic, nu ezitati sa consultati un medic pediatru care va putea sa prescrie un tratament anti-vomitiv sau care va diminua excitabilitatea urechii interne.