Primii ani sunt esenţiali în dezvoltarea creierului bebeluşului. Din fericire, acesta poate fi ajutat şi de noi, părinţii, printr-o serie de joculeţe de explorare,prin diferite exerciţii, prin muzică şi, poate cel mai important, prin alimente sănătoase - odată cu începerea diversificării.
Iată care sunt cele mai importante 10 alimente care stimulează dezvoltarea creierului bebeluşului
Iaurtul grecesc – Iaurtul grecesc acţionează ca un agent super puternic de dezvoltare a creierului. Acesta păstrează membranele celulare ale creierului flexibile, iar complexul de vitamina B, prezent în iaurtul grecesc, este necesar pentru dezvoltarea ţesutului creierului şi a memoriei.
Legumele – Legumele care au culori bogate şi profunde, cum ar fi roşiile, cartofii dulci, dovleacul, morcovii, spanacul - sunt surse ideale de antioxidanţi, care menţin celulele nervoase puternice şi sănătoase.
Broccoli – Broccoli este un alt super aliment pentru dezvoltarea creierului. Acesta conţine acid docosahexenoic, care facilitează conectarea mai rapidă a neuronilor. Mai mult, broccoli are proprietăţi excelente împotriva cancerului.
Avocado – Avocado constituie o sursă bogată de grăsimi nesaturate, care facilitează buna circulaţie a sângelui la nivelul creiereului. Mai mult, avocado conţine acid oleic, care protejează mielina. Mielina reprezintă un strat de fosfolipide, electroizolant, care înconjoară axonii neuronilor, ajutând informaţia să circule cu peste 3000 km/ora. De asemenea, complexul de vitamina B din avocado reduce riscul hipertensiunii la bebeluşi.
Somonul - Peștele gras, precum somonul, este o sursă excelență de acizi grași omega-3 DHA și EPA – ambele tipuri fiind esențiale pentru dezvoltarea și funcționarea creierului, spun specialiștii. Mai mult, studiile recente au arătat și că oamenii a căror dietă conține o cantitate mai mare de astfel de acizi grași au mintea mai “ascuțită” și se descurcă mai bine la testele de inteligență.
► Citeşte şi 5 alimente sănătoase pentru întreaga familie
Ouăle - Ouăle sunt recunoscute ca sursă grozavă de proteine şi de acizi graşi Omega 3 – iar gălbenușul de ou conține o mare cantitate de colină, care ajută la dezvoltarea memoriei.
Cereale integrale - Creierul are nevoie de o doză constantă de glucoză – iar cerealele integrale o oferă în mod sigur. Fibrele facilitează reglarea eliberării de glucoză în corp, explică specialiștii. Cerealele integrale conțin și vitamine din complexul B, care ajută la hrănirea unui sistem nervos sănătos.
Ovăzul - Cerealele din ovăz sunt printre cele mai renumite ca fiind benefice pentru copii și foarte nutritive pentru creier. Ele oferă un nivel excelent de energie, fiind un combustibil excelent pentru creier, de care copiii au nevoie la prima oră a dimineții.. Ovăzul este și o sursă bună de vitamina E, vitamine din complexul B, potasiu și zinc – ceea ce ne face corpul și creierul să funcționeze la capacitate maximă.
Afinele – Afinele au un conţinut ridicat de vitamina C, îmbunătăţind memoria copilului. Mai mult, acestea previn apariţia stresului oxidativ în creier.
Nuci – Nucile, fructele care nu întâmplător au forma creierului, sunt pline de acizi graşi omega-3, esenţiali pentru menţinerea funcţionării normale a creierului. Mai mult, nucile sunt cunoscute ca ridicând nivelul de melatonină de trei ori mai mult, promițând alinarea insomniei.
De asemenea, nucile sunt considerate o poțiune pentru inimă – reduc colesterolul și amplifică sănătatea inimii. Nuca este o sursă de energie plină de nutrienți – mangan, cupru, fier, calciu, fosfor – materia pentru un corp sănătos, bun și fericit. Nucile conțin mai mulți antioxidanți, acid folic și vitamina E decât oricare alte fructe din această categorie, și in mod specific nucile negre au cel mai ridicat conținut( dintre nuci) al unui aminoacid numit arginine, care este esențial pentru diviziunea celulară și sinteză proteinelor.
Sursa foto: Pixabay