În primele 18 luni, bebeluşul trece prin numeroase schimbări dintre cele mai diverse, motiv pentru care somnul îi este adesea tulburat. De aceea, aceasta perioadă este dificil de depăşit atât pentru micuţ, cât şi pentru mama care trebuie încontinuu să se adapteze schimbărilor.
Dacă bebeluşul tău obişnuieşte să se trezească brusc peste noapte, aparent fără niciun motiv, s-ar putea să se confrunte cu una dintre aceste probleme:
- Îi este prea frig sau prea cald
- În cameră există o sursă de lumină care îi perturbă somnu. Citeşte şi De ce am spus nu luminii de veghe în camera copilului
- O sursă de zgomot i-a întrerupt somnul
- Este sau a fost bolnav de curând şi nu se simte confortabil, încă
- A intervenit o schimbare în rutina lui, cum ar fi o vacanţă
- A învăţat să se mişte într-un anumit fel şi exersează chiar în timpul nopţii
- Trece printr-un nou prag de dezvoltare, ceea ce înseamnă că experimentează anumite schimbări
- Este obişnuit să doarmă cu suzeta şi a pierdut-o. Citeşte şi Cum scapi de suzeta. Trucuri utile pentru parinti
- Este obişnuit să doarmă legănat. Citeşte şi Adormitul leganat - a cui sa fie vina?
- Nu a fost hrănit bine înainte de somn – Una dintre cele mai frecvente cauze.
Bebeluşul nu doarme în timpul nopţii. Ce este de făcut
Asigură-te că temperatura din cameră este optimă. Îmbracă-l sau dezbracă-l, după caz. Potrivit specialiştilor, în timp ce producerea de temperatură (termogeneză) a nou-venitului pe lume este scăzută, pierderea de temperatură (termoliză) este de 4 ori mai mare decât la adult. De aceea, în camera bebeluşului trebuie menţinută o temperatură medie de 22-24 grade Celsius. Atenţie! Patul nu trebuie aşezat aproape de calorifer, radiator sau sobă şi nu trebuie plasate lângă copil sticle fierbinţi cu apă sau paturi electrice (acestea pot fi folosite pentru încălzirea patului, dar trebuie scoase înainte de punerea copilului în pat).
Creează-i o rutină şi nu te abate de la ea – Bebeluşul adoarme mult mai uşor şi mai bine dacă i s-a creat o rutină. Dacă este obişnuit să adoarmă la o anumită oră, în fiecare zi, asigură-te că nu îl culci mai târziu. Aceste lucru este valabil şi dacă sunteţi plecaţi de acasă.
Hrăneşte-l suficient – Dacă bebe adoarme cu burta plină, şansele să se trezească în timpul nopţii sunt mai mici. Mai mult, dacă a trecut deja de primele 6 luni, asigură-te că tolerează mâncarea nou introdusă.
Nu vă mai jucaţi înainte de somn – Evită să vorbeşti prea mult cu el şi să vă jucaţi, înainte de ora de culcare. Dacă se plictiseşte, şansele să adoarmă mai repede sunt mai mari. Stai lângă el, pentru a-l ajuta să se simtă în siguranţă, dar nu încerca să îi atragi prea tare atenţia.
Citeşte şi Ce să facem ca bebelușii și copiii să doarmă toată noaptea
Sursa foto: Pexels