Ne închipuim că avem nevoie pentru bebeluşi de fel de fel de jucării scumpe cu luminiţe şi sunete. Dar de fapt ei nu au nevoie decât de prezenţa noastră şi de deschiderea noastră de a ne juca cu ei. Uite 10 jocuri pe care le puteţi face împreună atunci când bebeluşul a învăţat să stea în funduleţ şi să apuce lucruri:
1. Unde s-a ascuns? Luaţi un obiect moale, să spunem o mingiuţă, şi puneţi-l într-o cutie cu capac. Încurajaţi copilul să caute mingiuţa dând capacul deoparte. Această dispariţie / apariţie îl va distra foarte tare pe copil şi îl va învăţa că obiectele există chiar dacă el nu le vede.
2. Jocul cu obiectele din bucătărie. Copiii sunt mult mai atraşi de obiectele pe care le folosesc oamenii mari decât de propriile jucării. Aşa că îl puteţi lăsa să se joace cu recipientele de plastic din bucătărie. Puteţi vorbi despre formă şi material, le puteţi pune unele în altele, le puteţi clădi şi să lăsaţi copilul să le răstoarne.
3. Jocul cu un obiect care scoate zgomote. Copiilor le place enorm să descopere lucruri. Aşa că luaţi un obiect care scoate zgomot şi ascundeţi-l sub o pătură. Apoi încurajaţi copilul să îl caute. Nu uitaţi să aplaudaţi copilul atunci când reuşeşte să îl descopere.
4. Jocul la baie. Spălarea ar trebui să fie un moment de mare distracţie, întrucât se poate juca cu apă după voie. Daţi-i copilului mai multe vase ca să toarne apa din unul în altul. Daţi-i şi un burete şi învăţaţi copilul să îl strângă ca să iasă apa din el.
5. Mama s-a culcat. Copiii nu se plictisesc de acest joc nici când sunt mai mari. Vă întindeţi lângă bebeluş, îi spuneţi că v-aţi culcat şi închideţi ochii. Apoi, în câteva secunde vă prefaceţi că v-aţi trezit şi îi spuneţi bună dimineaţa. Prelungiţi perioada de „somn” din ce în ce mai mult. Cam de la 6 luni bebeluşul va începe să tragă de voi şi să facă zgomot ca să vă treziţi şi asta îl va distra foarte tare.
6. Jocul cu frunzele. Bebeluşii sunt fascinaţi de frunze. Dacă este toamna afară neapărat să îi daţi câteva frunze de diferite forme, culori, să se joace cu ele.
7. De la unul la altul. Aşezaţi bebeluşul în faţa voastră, la o distanţă mică şi treceţi un obiect de la unul la altul. Poate să fie o minge sau o maşinuţă. Încurajaţi-l pe bebeluş să v-o trimită înapoi. În acest fel se dezvoltă nu numai din punct de vedere motricial, dar învaţa şi ce înseamnă să îţi aştepţi rândul.
8. Jocul cu culori. Cu singuranta aveţi acasă fel de fel de culori şi la jucării, dar şi la obiecte în general. Vă puteţi juca formând grămăjoare de obiecte de aceeaşi culoare.
9. Jocul cu texturi. Copiilor le place să simtă fel de fel de obiecte. În jur de 10 luni puteţi începe să faceţi cutii senzoriale adunând obiecte care aparţin unei familii. Să spunem că toamna îi puneţi în fata ghinde, castane, nuci, frunze, mere, etc
10. Pictat cu piureuri. Este o joacă care face un pic de mizerie, însă copiilor le place la nebunie. Puneți în faţa copilului piureuri de diferite culori şi lăsaţi-l să-şi bage mâna în ele după voie şi apoi să le întindă pe o foaie de copt. Va face „tablouri” uimitoare. Și nici nu vă veți stresa că le duce la gură.