Sari la conținut

10 lucruri pe care trebuie să le știi despre alăptare

Din fericire, alăptarea este promovată din ce în ce mai mult în zilele noastre. Apar tot mai multe dovezi care arată importanța hrănirii bebelușului cu acest aliment complet și magic.

Știm că laptele matern este plin de vitamine și minerale, dar iată câteva lucruri pe care probabil nu le știai despre alăptare.

Alăptarea poate fi grea

Nu întotdeauna, dar poate fi în unele cazuri. Alăptarea este o provocare la început și poate fi ca o modalitate de învățare atât pentru mamă, cât și pentru copil. Când am născut primul copil, am fost surprinsă cât de neajutorați sunt nou-născuții cu întreaga experiență. Este ca și cum te-ai lupa cu o caracatiță.

Citește și: Cum mi-am imaginat alăptarea înainte de naștere și cum a fost de fapt

Ar trebui să te pregătești pentru alăptare încă din sarcină

Majoritatea mamelor intenționează să alăpteze, dar puține dintre noi se pregătesc în consecință. De nenumărate ori am văzut, citit și auzit despre perioada de alăptare care se poate stopa din varii motive. Aproape că mi s-a întâmplat și mie. Când am avut primul copil, nu am știut cum să mă descurc cu alăptarea. M-am gândit că va veni natural. Zilele ce-au urmat, experiența a devenit dureroasă, încât m-am gândit să renunț. Singurul lucru care m-a făcut totuși să nu renunț a fost faptul că învățasem în perioada sarcinii cât de importantă este alăptarea.

Citește și: Jack Newman: Ce înseamnă un start bun în alăptare

Alăptarea afectează microbiomul uman

Ce este microbiomul uman? Microbiomul este cumulul de bacterii și ciuperci pe care oamenii îl poartă. Deși acest lucru nu poate părea deosebit de sănătos, el se dovedește a fi esențial pentru sănătatea fizică și psihică.

Dacă sănătatea intestinală și probioticele îți sună familiar, probabil ai auzit măcar puțin despre importanța majoră a bacteriilor sănătoase.

Laptele matern este plin de bacterii sănătoase, care ajută la protejarea florei delicate a intestinului micuțului tău.

Laptele matern este diferit pentru băieți față de fete

O noutate interesantă de care probabil nu știai: laptele matern poate avea o compoziție diferită în funcție de sexul copilului. Cercetătorii au descoperit că oamenii și alte mamifere ce produc lapte schimbă compoziția în funcție de nivelul de venit și siguranță în cadrul familiei, iar acest lucru influențează sexul cu favorizarea conținutului mai mare de grăsimi.

Pupatul copilului îți poate modifica laptele matern

Îndemnul de a-ți acoperi copilul de pupici servește ca scop biologic. Când o mamă își pupă copilul, își lasă agenții patogeni pe obrazul copilului, care apoi se deplasează la sistemul limfatic al mamei. Corpul mamei creează apoi anticorpi pentru combaterea acestor agenți patogeni, pe care bebelușul îi primește prin laptele matern.

Citește și: Cele 7 minuni ale laptelui matern

 

Bărbații pot alăpta!

Da, este adevarat. Bărbații au țesutul mamar adecvat pentru a alăpta, dar, întrucât nu experimentează modificările hormonale care vin cu sarcina și ajută la producerea laptelui matern, un bărbat ar trebui să petreacă mult timp pompând și folosind galactagogi pentru a face suficient lapte matern.

Alăptarea ajută la prevenirea hemoragiei postpartum

Cercetările au arătat că simplul contact piele pe piele și alăptarea după naștere au un astfel de efect asupra sângerărilor postpartum, încât femeile care nu au avut alăptarea și contactul piele pe piele imediat după naștere au avut aproape de două ori mai multe șanse de a suferi hemoragii postpartum.

Laptele matern se schimbă în funcție de nevoile copilului

Copiii se apropie adesea de sân într-o furie de sete, iar laptele matern este pregătit pentru asta. Atunci când laptele tău începe să se elibereze, mai întâi produci un lapte mai este apos care are capacitatea de a-ți hidrata copilul. După ce bebelușului tău i-a trecut setea, laptele tău se modifică și are un conținut mai mare de grăsimi, pentru a satisface nevoile energetice ale bebelușului.

Laptele matern are puterea de a neutraliza HIV

În 2012, cercetătorii de la Duke University Medical Center au izolat anticorpi din celulele B din laptele matern, care „pot genera anticorpi neutralizanți și pot inhiba virusul care provoacă SIDA”. Mamele transmit HIV copilului prin intermediul laptelui matern când alăptarea oferă atâta expunere. 

Citește și: Își pot alăpta copiii mamele care sunt infectate cu hepatita B și C?

Alăptarea de cel puțin 6 luni poate salva milioane de vieți

UNICEF estimează că, dacă mai multe mame alăptează exclusiv timp de cel puțin 6 luni (de preferință urmată de cel puțin 2 ani de alăptare cu alimente complementare), peste un milion de vieți ar putea fi salvate în fiecare an. În prezent, doar 39% dintre bebelușii din întreaga lume sunt alăptați exclusiv de cel puțin 6 luni, motiv pentru care sunt esențiale eforturile de normalizare a alăptării și de susținere a educației la lactație.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!