Primele zile şi luni de maternitate sunt pline de anxietate. Bebeluşii sunt atât de mici şi neajutoraţi, încât nu ai cum să nu să-ţi faci griji cu privire la bunăstarea lor. Iar când îi vezi atât de fragili şi de delicaţi... nu poți ignora nici măcar o mică problemuță!
Mai mult, sugarii şi bebeluşii au sistemul imunitar în plină dezvoltare. Deci, chiar și minorele maladii pot duce la complicaţii grave. Acesta este motivul pentru care este important să înţelegi toate lucrurile care se pot întâmpla cu micuţul tău în primele sale zile de viaţă.
► Citește și Probleme de somn des întâlnite la copii de 1 an. Trucuri ca să le rezolvi
Când vine vorba de probleme de sănătate, etapa nou-născutului este cea mai critică. Iată câteva condiţii de sănătate care sunt destul de frecvente la nou-născuţi:
1. Distensie abdominală
Majoritatea nou-născuţilor au burticile proeminente, dar dacă burtica bebeluşului se simte tare şi umflată între mese, fă nişte investigaţii. În 9 cazuri din 10 poate fi vorba despre constipaţie sau gaze, dar uneori o burtică umflată poate indica o stare gravă.
2. Accidentări la naştere
O sarcină dificilă vă poate lăsa nou-născutul cu unele leziuni la naştere. Majoritatea bebeluşilor se recuperează destul de repede în urma acestor leziuni, aşa că nu pune accentul pe ele. Unele dintre leziunile comune la naştere, pe care micuţul tău le poate suferi, includ o claviculă defectuoasă, slăbiciune musculară, etc.
3. Pielea albăstruie
Este destul de normal ca bebeluşii să aibă mâinile şi picioarele în nuanţe de albastru, deci acest lucru nu poate fi un motiv de îngrijorare. Dar, în unele cazuri, nou-născuţii pot dezvolta albăstreală în jurul gurii şi limbii în timp ce plâng. Dacă pielea bebeluşului nu îşi recapătă în scurt timp nuanţa de roz, trebuie să te adresezi medicului imediat.
4. Tusea
Este normal ca un bebeluş să tuşească în timp ce este hrănit, deoarece uneori laptele poate veni prea repede, dar dacă micuţul tău are o tuse care refuză să dispară sau dacă este prezentă adesea în timpul hrănirii, consultă un medic. Tusea poate indica o problemă cu plămânii sau cu sistemul digestiv.
5. Icterul
Icterul este o problemă comună la nou-născuţi. Mulţi sugari au niveluri ridicate de bilirubină la naştere, deoarece ficatul lor este încă imatur. Cele mai multe cazuri de icter la nou-născuţi se rezolvă în timp, dar poate provoca probleme grave. De aceea, permite-i medicului tău să prescrie un tratament pentru a vindeca icterul. O teorie anterioară, conform căreia icterul neonatal provoacă leziuni cerebrale, s-a dovedit a fi o alarmă falsă.
► Citește și Curiozităţi despre bebeluşi. Lucruri pe care nu te-ai fi gândit că le ascunde o un om atât de mic
6. Insuficienţa respiratorie
Unui nou-născut îi ia câteva ore să respire în mod normal, dar odată ce corpul lui învaţă să respire, nu ar trebui să mai aibă dificultăţi în a respira. Dacă observi că bebeluşul tău nu poate respira corect, verifică pasajul nazal. În majoritatea cazurilor, dificultatea de respiraţie apare ca urmare a blocării acestuia. Poţi trata această problemă cu picăturile saline. Dacă observi oricare dintre următoarele simptome, mergi imediat la medicul pediatru:
- Respiraţie rapidă
- Grohăială în timpul respiraţiei
- Pielea albastră refuză să se estompeze
Dacă ai avut o sarcină prematură, copilul tău prezintă un risc mai mare de a dezvolta dezechilibre respiratorii.
7. Răceala şi gripa
Unele infecţii sunt frecvente la sugari şi copii. Infecţiile virale, cum ar fi răceala şi gripa sunt, în mod normal, inofensive şi trec fără a afecta prea mult sănătatea bebeluşului. Pentru sugari, o răceală simplă se poate transforma în pneumonie, o condiţie medicală foarte gravă. Deci, este important să vizitezi medicul, chiar dacă bebeluşul are o răceală inofensivă.
8. Infecţia la urechi
Infecţiile urechilor sunt, de asemenea, extrem de frecvente la bebeluşi. Dacă micuţul tău se ţine de ureche şi este mai agitat decât de obicei, poate avea o infecţie la ureche. Infecţiile bacteriene pot necesita o doză de antibiotice.
9. Diareea
Atât timp cât ţii copilul hidratat, nu trebuie să-ţi faci griji în ceea ce priveşte diareea.
10. Constipaţia
Întâlnită frecvent la copii, constipaţia nu este o problemă de sănătate mare, cu excepţia cazului în care provoacă disconfort acut.
Lista problemelor de sănătate care pot afecta un copil pare nesfârşită. Această listă conţine probleme obişnuite pe care le poţi întâlni. Nu-ţi face griji! Micuţul tău va depăşi această fază înainte să-ţi dai seama.
Respiră adânc şi bucură-te de miracolul tău! Timpul zboară prea repede. Nu-l pierde fiind ingrijorată.