Pentru a înţelege cât de uimitori sunt bebeluşii, trebuie doar să ţii unul în braţe – pe cât de mici sunt aceste creaturi-minune, pe atât de tare îţi fac inima să pulseze. Te uiţi la ei şi nu îţi vine să crezi că un omuleţ cât o păpuşă va creşte, va alerga, se va juca, iar mai apoi va ţine de mână persoana iubită şi va ajunge şi el, la un moment dat, să aducă pe lume o altă păpuşă asemenea lui. Trupul mic, ochişorii sclipitori, mânuţele grăsune şi pufoase – toate aceste fac din bebeluşi nişte fiinţe mai mult decât adorabile!
Dar bebeluşii nu sunt doar atât. Bebeluşii au superputeri specifice doar lor. Spre exemplu, ştiai că…
Bebeluşii nu plâng? „Cum adică?”, vei spune. „E sigurul lucru pe care îl fac!” - Ei bine, nu! Spre uimirea tuturor, bebeluşii nu plâng. Eu doar ţipă şi gem, pentru că lacrimi nu au. Cercetările au demonstrat faptul că bebeluşii îşi dezvoltă sistemul lacrimal intrauterin, încă de la vârstă de 42 zile, iar canalele şi glandele la 60 de zile. Însă, abia după 1-3 luni vor apărea primele lacrimi adevărate, odată cu dezvoltarea glandelor.
Bebeluşii se simt minunat sub apă? Bebeluşii au un aşa-numit “reflex de scafandru”, datorită căruia îşi ţin respiraţia la contactul cu apă şi încep să îşi mişte braţele şi picioruşele astfel încât să nu se scufunde. Din păcate, acest reflex dispare după patru luni. Cu toate acestea, este destul de riscant să îţi laşi copilul singur în piscină. Se poate întâmpla ca acesta să înghită apă.
Bebeluşii înghit şi respiră în acelaşi timp? La sugari, faringele se află situate mai sus, în comparaţie cu adulţii, iar atunci când înghit, intrarea către tractul respirator nu este blocată de epiglotă.
Bebeluşii pot strănuta încontinuu? Căile nazale ale bebeluşilor sunt mult mai înguste decât ale noastre, ceea ce le face şi mai greu de curăţat. Din acest motiv,bebeluşii simt nevoia să strănute des. Aşadar, strănutul nu este neapărat semn al răcelii.
► Citeşte şi Curiozităţi despre bebeluşi. Lucruri pe care nu te-ai fi gândit că le ascunde o un om atât de mic
Bebeluşii adorm uşor? Majoritatea părinţilor umblă tiptil prin casă, atunci când bebeluşul doarme, însă ar trebui să ştie că nou-născuţii adorm foarte uşor, chiar şi în zgomot.
Bebeluşii plâng cu un accent înnăscut, în funcţie de ţara în care se află – Oamenii de ştiinţă au descoperit că bebeluşii plâng cu un accent naţional pe care îl capătă în burtica mamei, auzindu-i vocea.
Bebeluşii sunt foarte flexibili – Deşi pare uimitor, bebeluşii se nasc cu 94 de structuri osoase în plus faţă de noi, adulţii. Aceste structuri firave sunt făcute dintr-un cartilaj gumat, care uşurează ieşirea bebeluşului din uter, oferind şi o flexibilitate sporită. Pe măsură ce bebeluşul creşte şi se dezvoltă, o parte dintre cartilaje fuzionează, înlocuind oasele dure.
Bebeluşul îţi poate citi starea de spirit în "albul" ochilor? Are 6 săptămâni și simți că bebelușul se uită direct la tine, ca și cum ar vrea să îți comunice ceva? Nu te înșeli. El îți poate citi starea de spirit in albul ochilor.
Bebeluşul îşi poate tripla greutatea, fără să se îngraşe? Greutatea de la naştere este dublată în primele 5 luni de zile şi triplată în primul an. Cu toate acestea, constituţia copilaşului nu este afectată, pentru că micuţul creşte rapid.
La un an, bebelușul știe în jur de 70 de cuvinte, dar poate să spună maximum 2-3 cuvinte?
► Citeşte şi Problemele nou-născutului care nu trebuie să te îngrijoreze. Transformări prin care trece micuţul