Ştim despre bebeluşi că sunt cele mai drăgălaşe fiinţe din lume, că vederea le este slab dezvoltată la naştere, că nu au nevoie decât de mâncărică, de somn şi de iubire, dar puţini dintre noi ştiu cât de fascinant este creierul lor, încă incomplet dezvoltat.
► Citeşte şi Curiozităţi despre bebeluşi. Lucruri pe care nu te-ai fi gândit că le ascunde o un om atât de mic
Bebeluşii se nasc prea devreme
Potrivit specialiştilor, din cauza mărimii limitate a pelvisului femeilor, bebeluşii se nasc mai devreme decât ar trebui. Iar pentru ca naşterea naturală să poate fi posibilă, bebeluşii se nasc având creierul la un sfert din mărimea unui creier adult.
Anumiţi pediatri consideră primele 3 luni de viaţă ale bebeluşului drept cel de-al patrulea trimestru de sarcină, pentru a sublinia lipsa de abilităţi sociale ale nou-născuţilor în această etapă. Spre exemplu, primul zâmbet nu apare mai devreme de 10-14 săptămâni şi primul semn de ataşament începe abia la 5 luni. În acest timp, creierul se dezvoltă suficient de mult pentru ca bebelușul să devină o ființă socială și să se adapteze mai ușor mediului înconjurător.
Bebeluşii se nasc cu numărul maxim de neuroni pe care îi pot avea de-a lungul vieţii
Fiecare bebeluș se naște cu 100 miliarde de neuroni - reprezentând numărul maxim de neuroni pe care îi poate avea un om de-a lungul vieţii. Cu toate că, până la vârsta de 3 ani, creierul îşi dublează volumul, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre numărul neuronilor. Numai unii oameni mai dezvoltă o mică parte pe parcursul vieții, dar acestea sunt cazuri excepționale. Până la vârstă de 8 luni, bebelușul poate avea mai mult de 1000 de trilioane de sinapse, care însă nu rămân invariabile. Ele funcționează pe principiul "folosește-le sau le vei pierde". Pentru a păstra cât mai multe dintre ele, esențiale în dezvoltarea intelectuală, copiii trebuie stimulați zilnic, prin diverse activități. Până la vârsta de 10 ani, copiii pierd aproape jumătate dintre ele, rămânând cu aproximativ 500 de trilioane, care se vor păstra până la maturitate.
Până la vârsta de 3 ani, creierul copilului cunoaşte cel mai mare ritm de dezvoltare din întreaga viaţă
Cu toate că bebeluşul creşte la începutul vieţii într-un ritm ameţitor, în primii trei ani creierul i se dezvoltă mai rapid decât oricare altă parte a corpului. La naştere, volumul creierului reprezintă o treime din volumul creierului unui adult, iar în primele 90 de zile îşi dublează volumul. Dintre toate structurile creierului, cerebelul se dezvoltă cel mai rapid, astfel că în primele trei luni va fi cu 110 % mai mare decât la naşterea bebeluşului.
Percepţia bebeluşului poate fi asemănată cu un felinar
Creierul bebeluşului are mai multe conexiuni neuronale şi mai puţini neurotransmiţători inhibitori decât creierul adultului, ceea ce înseamnă că percepţia realităţii este mult mai difuză decât a adultului. Altfel spus, bebeluşii nu ştiu ce este important. Dar asta ştiam, aţi spune. Însă cu adevărat interesant este faptul că, dacă ar fi să facem o comparaţie, am putea asemăna percepţia bebeluşilor cu lumina unui felinar, iar percepţia adulţilor cu cea a unei lanterne, concentrată conştient pe lucruri specifice, care ignoră detaliile nesemnificative. Pe măsură ce copiii se maturizează, conexiunile neuronale sunt şlefuite de experienţele personale.
Vorbele părinţilor influenţează dezvoltarea creierului copilului
Răspunsurile și vorbele pe care părinții le adresează unui bebeluș contribuie la dezvoltarea creierului acestuia. Cortexul prefrontal al unui nou-născut – partea din creier care se ocupă cu controlul impulsurilor – nu este suficient dezvoltat, astfel că eforturile de a-i disciplina sau frica de a nu-i răsfăța este nejustificată la această vârstă. Așadar, este recomandat să îi vorbești cât mai mult, să îi acorzi cât mai multă atenţie, să te joci cu el și chiar să îi citești încă de la naștere!