Dintre toate produsele de puericultură, cana bebelușului poate îți pare lucrul cel mai puțin important. Ce trebuie să fie atât de complicat în a alege un recipient din care puiul tău să își bea apa, ceaiul sau sucul de fructe?! Ei bine, iată 5 aspecte pe care ar trebui să le știi despre cănuța bebelușului.
Atunci când achiziționezi o cănuță pentru bebelușul tău, primul lucru de care trebuie să ții cont este materialul din care este făcut recipientul. Acesta poate conţine substanţe toxice sau substanţe care reacţionează cu lichidele pe care copilul le consumă. De asemenea, vopselurile care sunt folosite pentru a decora un astfel de vas pot fi toxice.
Dacă ai găsit deja modelul potrivit, care nu afectează siguranța bebelușului tău, trebuie să fii atentă și la întreținerea și curățarea cănuței. Iată 5 aspecte de care să ţii cont:
1. Curăță cana cu o perie
De câte ori speli cana bebelușului tău, nu folosi bureţii de vase. Aceştia sunt mai tot timpul umezi şi reprezintă un mediu propice pentru înmulţirea bacteriilor. Prin urmare, este indicat să înlocuieşti bureţii şi lavetele cu o perie destinată curăţării sticlelor. Cumpără una nouă şi obişnuieşte-te să o schimbi regulat, la fel cum procedezi şi cu periuţele de dinţi. De asemenea, păstrează peria doar pentru a spăla cănuţa copilului cu ea şi evită să o utilizezi şi pentru curăţarea altor vase.
2. Nu folosi maşina de spălat vase
Deși este la îndemână, nu folosi maşina de spălat vase pentru a curăța cănuţa celui mic. Spal-o de mână cu apă fierbinte şi cu detergent, cu ajutorul periei care îţi va oferi acces facil în toate unghiurile interioare şi în cele exterioare.
Important! Spală cana după fiecare utilizare şi nu la sfârşitul zilei, după ce bebelușul a folosit-o deja de zeci de ori. Iar dacă vrei să o sterilizezi din când în când, pentru a distruge toţi germenii, o poți face prin fierbere sau cu ajutorul sterilizatorului de biberoane.
3. Dezasamblează şi curăță
De cele mai multe ori, cănuţele pentru bebeluși sunt construite din mai multe componente. Este indicat să o dezasamblezi și să speli cu grijă fiecare părticică. De este important să faci acest lucru? Pentru că bacteriile au tendinţa de a se dezvolta chiar la îmbinările dintre componente.
4. Nu alege anumite modele
Există unele modele cu paie siliconate, concepute ca o modalitate mai uşoară de a face trecerea de la biberon la cănuţă. Însă paiele sunt foarte greu de curăţat şi reprezintă un adevărat focar de infecţie pentru cei mici.
5. Înlocuieşte constant cana bebelușului
În general, cănile din plastic se zgârie foarte uşor, iar bacteriile se pot aduna în crăpături şi zgârieturi. Prin urmare, ar trebui să o înlocuieşti cu una nouă la fiecare una sau cel mult două luni.
Tu ce model de cănuță ai ales pentru bebelușul tău?