Sari la conținut

5 sfaturi de care să ții cont, pentru a-ți îngriji nou-născutul în anotimpul rece

Dacă într-un articol anterior vorbeam despre motivele pentru care e bine să devii mamă iarnă, acum este important să învățăm cum trebuie să ne îngrijim nou-născutul, mai ales dacă vine pe lume în sezonul rece.

Știm deja că, pentru întărirea sistemului imunitar al bebelușului, este recomandat să ieșim la plimbare cu el, zilnic, chiar dacă afară este frig. Dar acest lucru nu înseamnă să înfruntăm vremea de iarnă fără măsuri de siguranță. Odată ce temperatura scade sub punctul de îngheț, nu ar trebui să scoatem copilul foarte mic afară, pentru perioade lungi de timp. În plus, chiar și atunci când temperatura este peste punctul de îngheț, trebuie evitate perioadele cu vânt. „Nou-născuții și sugarii nu au încă capacitatea de a-și autoregla temperatura corpului”, spune Janice Montague, MD, medic pediatru la Tuxedo Pediatric din Suffren, New York. Ea recomandă limitarea expunerii la temperaturile reci la câteva minute și evitarea contactului cu zăpada. „Sugarii pierd căldură mai repede decât adulții și cu cât vârsta lor este mai mică, cu atât sunt mai puțin capabili să facă față frigului”, adaugă Kate Puttgen, MD, dermatolog pediatru din Utah.

Citește și De ce părinții din țările nordice își lasă copiii să doarmă afară, iarna, pe timp de zi?

Citește și Prima iarnă a bebelușului: 5 sfaturi pentru a-l menține în siguranță

1.    Îmbrăcăm copilul în straturi

Straturile sunt cheia garderobei de iarnă. Ori de câte ori bebelușul nu se află în scoica de mașină și va fi afară, straturile îl pot ajuta să își mențină caldă temperatura corpului. Regula de bază este să le oferim un strat în plus față de cât avem noi nevoie. Spre exemplu, dacă ne simțim confortabil cu o jachetă deasupra hainelor, ar trebui să îi dăm copilul o jachetă sau costum de zăpadă și o păturică peste. Stratul de jos poate fi ceva foarte confortabil, precum ștrămpișori și un body. Peste, putem pune un alt strat de pantaloni și o bluză cu mâneci lungi. La sfârșit, jachetă, o căciulă, mănuși și  botoșei, pentru a păstra mânuțele și piciorușele calde.

2.    Dăm jacheta jos în mașină

Niciodată nu ținem copilul în mașină îmbrăcat la fel ca afară. În primul rând, în caz de accident bebelușul cu jachetă nu va fi protejat la fel de bine de centurile scoicii, iar în al doilea rând expunerea la temperaturi diferite în aceleași haine poate duce la îmbolnăvirea copilului. Recomandat este fie să încălzim în prealabil mașina, dacă avem posibilitate, fie după ce îi dăm jacheta jos  îl punem în scoică și apoi să îl învelim cu o păturică.

3.    Atenție la temperaturile din casă

Suntem generația crescută la căldura sobei, cu peste 25 de grade în casă și cu căciuliță pusă pe cap inclusiv vara. Dar acum ne putem informa și afla că astfel de strategii nu fac decât să slăbească imunitatea copilului. Temperatura din casă nu trebuie să depășească 22 de grade C, iar copilul nu trebuie să poarte căciulă la interior. Peste 22 de grade putem seta temperatura în baie, pentru a-i fi bine cât facem băița de seară. În rest, maximum 22 de grade!

4.    Prevenim uscăciunea pielii

Înainte de fiecare ieşire din casă, trebuie să hidratăm pielea copilului pentru a preveni uscarea şi crăparea acesteia. De asemenea, și buzele trebuie foarte bine hidratate, pentru că vântul să nu le usuce. Cu privire la băiță, este recomandat să nu îl spălăm foarte des, pentru a nu-i îndepărta frecvent nutrienții de pe piele (în prima lună este în regulă să îl speli chiar și de maximum 3 ori pe săptămână). Mai mult, trebuie acordată o atenție sporită și la săpunul folosit. Acesta trebuie să fie special pentru copii, fără miros, cât mai natural posibil.

Citește și 6 curiozități despre pielea bebelușilor

5.    Atenție la semnalele pe care le transmite corpul lui

Dacă bebelușul  începe să tremure sau extremitățile - mâinile, picioarele și fața - sunt reci și roșii sau au devenit palide și tari, trebuie dus imediat la interior, îmbrățișat și înfășurat într-o pătură, pentru a se încălzi. „Nu ar trebui să freci zona rece pentru a o încălzi, deoarece acest lucru ar putea deteriora și mai mult pielea rece”, spune dr. Broder.

De asemenea, putem folosi cârpe de spălat calde pentru a reîncălzi ușor pielea, apoi îl putem îmbrăca în haine calde și uscate. Dacă bebelușul își revine în câteva minute, trebuie mers de urgență la medic. Alte semne că bebelușul are nevoie de îngrijiri medicale sunt letargia, lipsa de răspuns și buzele sau fața albastră.

Sursa: Parents.com


 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!