Deşi bebeluşul nu poate încă să meargă, tot efortul său pare să se îndrepte în direcţia mişcării – să apune, să arunce, să se târască, să se agaţe. Din această cauză în această perioadă trebuie să fiţi foarte atenţi la siguranţă sa.
Explorarea
Bebeluşul este fascinat de tot ceea ce poate face cu obiectele – să le tragă, să le arunce, să le lovească, să le scuture, să le strângă. Şi cel mai mult şi mai mult iubeşte să arunce obiecte ca să te vadă că le strângi. Nu are sens să te superi, pentru bebeluş este un joc fantastic.
Ce poţi face?
De acum încolo poţi începe să numeşti obiectele, să descrii la ce se folosesc, să descrii părţile corpului. Vei observa că, încet, va începe să folosească peria ca să se pieptene şi să folosească telefonul ca şi cum ar purta conversaţii.
►Citește și De ce trebuie măsurat capul bebeluşului
Un alt joc interesant este să pui la o distanţă de bebeluş un obiect care îl atrage şi să îl îndemni să se deplaseze până la el. Vei observa că va depune eforturi foarte mari ca să o facă. Se poate întâmpla, adesea, şi să îşi stabilească singur un astfel de obiectiv şi să pună la cale adevărate cascadorii ca să şi-l atingă.
Fricile
Deşi nu îi este deloc frică să pună mâna pe o cană de apă din care ies aburi, poate să fie speriat de lucruri pe care până acum le-a privit cu indiferenţă, cum ar fi sunetul soneriei.
Ce poţi face? În astfel de situaţii cel mai bun lucru pe care îl poţi face este să îl ajuţi să se liniştească – să îi explici că totul este în regulă, că eşti aproape de el, să îi explici ce este lucrul care i-a atras atenţia.
Distragerea
La această vârstă bebeluşii pot să fie uşor distraşi şi să uite ce anume i-a supărat dacă există altceva care le-a acaparat atenţia.
Ce poţi face? Poţi folosi asta în avantajul tău. Ai mult mai multe şanse să reuşeşti decât prin explicare raţională sau prin interzicere. Este adevărat, nu vei câştiga foarte mult timp prin distragere, însă este mai bine decât deloc. De ce ai nevoie ca să distragi? De multe obiecte la tine, de multe idei de joacă, de mult entuziasm. Însă vei putea călători, vei putea merge la cumpărături, vei putea aştepta la o coadă.
Memoria
Memoria bebeluşului este în plină dezvoltare. Acum, spre deosebire de perioadă anterioară, îşi aminteşte informaţii. De exemplu, îşi aminteşte unde anume sunt ţinute jucăriile în casă.
►Citește și 10 jocuri pentru bebeluşi care ajută la dezvoltarea intelectuală
Ce poţi face? Un joc care place mult copiilor la această vârstă este să pună obiecte într-un coş. La fel, sunt foarte încântaţi de jucăriile care au componente care se mişca – cum ar fi o uşă care se închide şi se deschide. Dar puteţi încerca şi un joc cu mingea, să o daţi către bebeluş să vedeţi dacă încearcă să v-o dea înapoi.