Pentru o proaspăt mămică, se poate dovedi destul de frustrant şi de epuizant să îşi audă bebeluşul plângând, mai ales că în primele zile este dificil să îşi dea seama ce îi provoacă micuţului supărări. Ea se vede pusă în faţa a zeci de provocări, uneori poate chiar în acelaşi timp, momente în care plânsul bebeluşului o dezarmează total.
Dar trebuie să ştiţi ceva, dragi mămici! Este normal! Este normal să vă simţiţi epuizate, ajunse la capătul puterilor! Dar să ştiţi că aceste zile vor trece şi că în scurt timp vă veţi da seama ce anume şi ce nu funcţionează la bebe. Până atunci, noi vă lăsăm câteva sfaturi care vă vor ajuta să îi calmaţi:
Leagănă-l în landou şi cântă-i uşurel la ureche – Dacă bebe plânge, pune-l în landou şi leagănă-l, în timp ce îi cânţi un cântecel uşor, la ureche.
De ce funcţionează? Studiile au arătat faptul că la creierul micuţului ajunge un stimul calmant în momentul în care este “cărat” sau legănat, explicaţia fiind aceea că ritmul cardiac scade şi că muşchii i se relaxează. În acelaşi timp, cântecelul îi distrage atenţia şi nu se mai concetrează asupra plânsului.
Pune muzică sau cântă-i – Nu trebuie să te limitezi doar la cântecele de leagăn. Încearcă mai multe genuri muzicale şi s-ar putea chiar să îl descoperi pe acela care îl face să zâmbească.
De ce funcţionează? Ca şi mişcarea, muzica are abilitatea de a calma sistemul nervos, scăzând ritmul cardiac şi respirator. Mai mult decât atât – nu îţi subestima puterea vocii. Poate că nu eşti Talylor Swift, dar copilul tău încă nu ştie. Copilul se linişteşte deseori când aude vocea cunoscută a mamei.
Înregistrează-i plânsul şi dă-i play – Când plânge, înregistrează-l pe telefon şi dă-i ulterior să asculte. Bebeluşii sunt fascinaţi de plânsul bebeluşilor.
De ce funcţionează? Uneori, bebeluşii sunt atât de supăraţi, încât nici dacă li se rezolvă problema (li se schimbă scutecelul, spre exemplu) nu îşi revin. Rămân pur şi simplu “blocaţi” în plâns. Dar când descoperă un lucru de-a dreptul surprinzător, cum ar fi înregistrarea propriei voci, ies imediat din acea stare de spirit. Bebeluşii sunt atât de interesaţi să descopere lumea înconjurătoare, încât dacă văd sau aud ceva nou, devin brusc interesaţi.
►Citeşte şi Trucuri ciudate de adormit bebeluşii
Fă întuneric în cameră - Încearcă să tragi draperiile şi să îl pui, dacă este posibil, în leagănul de interior. Acesta îi va da senzaţia că îl legeni pe braţe şi va şi adormi mai rapid.
De ce funcţionează? Bebeluşii sunt expuşi la foarte mulţi stimuli exteriori (lumini, zgomote), motiv pentru care obosesc rapid şi au nevoie de linişte şi de întuneric – aşa cum era în burtica mamei. Blocând toţi aceşti stimuli ei se vor calma.
Fă zgomot – Fă zgomot, dar numai un anumit tip de zgomot - porneşte aspiratorul sau un uscător de păr.
De ce funcţionează? Teoria pe care se bazează este că ventilatorul şi aspiratorul emit sunete albe, asemănătoare cu acelea pe care bebeluş le auzea când stătea în burtica mamei. Atenţie, însă: sursa de zgomot nu trebuie să se afle aproape de bebe şi nici să emită sunetele prea tare. Mai mult decât atât, s-ar putea ca iniţial bebeluşul să plângă, dar îşi va reveni în câteva secunde.
Schimbă scena: Când bebe plânge, scoate-l un pic din camera în care este obişnuit să stea.
De ce funcţionează? Simplu: pentru că bebeluşul îşi va concentra atenţia pe ceea ce vede nou, în încercarea de a descoperi lumea