Sari la conținut

6 ponturi care te vor ajuta să înțelegi ce îți comunică bebelușul

Dacă citești acest material, înseamnă că doar ce ai devenit mămică, ai trecut prin acel moment în care ai rămas tu, soțul și copilul și v-ați întrebat ce facem acum, iar acum cauți răspunsuri: cum știm ce ne cere bebelușul, ce nevoi are, dacă el nu vorbește? Bine, în afară de mâncare, somn și afecțiune nu prea are nevoie de nimic, însă cum știm la ce se referă, mai exact, atunci când face diferite mișcări?

Noi ne-am propus să venim cu 6 ponturi care te vor ajuta să înțelegi mai ușor ce vrea să spună bebelușul:

Bebelușul își lovește piciorușele – Ghici ce?! E fericit peste măsură! Atunci când bebele își lovește piciorușele, îți comunică faptul că nu îi lipsește nimic. Acest tip de comportament îl vei observa în general când îi faci băiță și când te joci cu el.

Ce poți face în acest moment? Îl poți cânta. S-ar putea să constați că își mișcă piciorușele după ritmul melodiei tale, ceea ce înseamnă că l-ai făcut și mai fericit.

Își arcuiește spatele – Adesea, bebele își arcuiește spatele când are o senzație de disconfort sau când îl doare ceva. Cea mai comună cauză pentru care face acest lucru o reprezintă durerile de burtică și faptul că a mâncat suficient.

Ce poți face? Dacă bebele își arcuiește spatele în timpul alăptării, ar putea fi semn de reflux, ceea ce înseamnă că trebuie să încetăm alăptarea.

Se dă cu capul de pătuț – Cam 20% dintre copii se apucă de obiceiul ăsta, care apare cam după vârsta de şase luni, cunoaşte un spor maxim între 18-24 de luni şi, din fericire, dispare până pe la patru ani. Pe cel mic nu-l doare când îşi loveşte căpşorul ritmic de perete, de pătuţ sau deorice alt obiect de mobilă, pentru că n-o face să se rănească, ci pentru că îi calmează o durere. Scapi de o durere când ai o durere și mai mare, iar bebelușii știu asta și curg la lovit peretele cu căpşorul atunci când au un disconfort, cum ar fi cel produs de erupţiile dentare sau de o infecţie la nivelul urechii.

Ce poți face? Citește și De ce se dau copiii cu capul de pereţi? și consultă un pediatru.

Se trage de urechi – Bebelușul se trage de urechi fie de bucurie că a descoperit că le are, fie când îi apar dințișorii. În schimb, dacă se trage de urechi și plânge, ar putea să îți transmită că suferă de infecție a urechilor.

Ce poți face? În funcție de motivul comportamentului, calmează-i durerea de dinți sau consultă pediatrul pentru a-i trata infecția.

Își strânge pumnii – Bebelușul își strânge adesea pumnii, dar acest comportament ar putea ascunde și senzație de foame sau stres.

Ce poți face? – Hrănește-l, dacă tu crezi că i-ar putea fi foame, și ai grijă la păstrarea rutinei, pentru a elimina stresul. Dacă micuțul este mai mare de trei luni și a făcut un obicei din a-și strânge pumnii, atunci poate ar trebui să consulți pediatrul.

Smucește mânuțele – De obicei, bebelușul își smucește mânuțele când se sperie din cauza unui zgomot, când îl deranjează o sursă de lumină sau când îl pui pe pat și simte că nu mai are niciun sprijin.

Ce poți face? Smucitul mânuțelor este un reflex pe care îl au toți bebelușii sub patru luni. Înfașă-l atunci când îl pui la somnic, pentru că astfel se va simți mai în siguranță.

Citește și Bebelusul comunica prin plans

Sursa foto: Pixabay

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!