Dacă ai devenit de curând mămică, vei avea momente de panică în ceea ce privește sănătatea bebelușului. Iată un ghid pentru fenomenele cele mai frecvente și ciudate din primul an al copilului.
E normal ca bebelușul să plângă ore în șir în fiecare noapte?
Nu e vreo surpriză că bebelușii plâng… foarte mult. Când copilul este în brațele tale, plângând ore în șir, te întrebi dacă nu cumva e ceva rău. “În primele 3 luni, în fiecare seară, bebelușul meu devenea foarte agitat. Nu am putut să-l las jos din brațe. Eram deprimată deoarece credeam că fac ceva greșit”, spune Tricia Heinserman din Pennsylvania.
“Plânsul începe, de obicei, în primele două luni, se intensifică între săptămâna cinci și opt și dispare până în a treia lună. În timp ce strigătele de plâns sunt supărătoare și incomode, ele sunt normale. Pe parcursul zilei, încearcă să faci o plimbare cu bebelușul”, spune Benjamin Danielson, director medical al Clinicii pentru Copii Odessa Brown la Spitalul de Copii din Seattle.
Citește și: Cinci pași simpli pentru a-i crea o rutină de somn bebelușului
Amintește-ți că plânsetele nu vor dura pentru totdeauna. “Meredith a plâns ore întregi în fiecare seară, iar noi am încercat să facem tot ce-am putut să o oprim din plâns”, spune Caroline Warthen, din Greenville, Carolina de Sud. “Apoi, la 3 luni, s-a terminat și deodată am avut un copil zâmbăreț.”
Este bebelușul constipat?
Deși poate fi greu de imaginat, Dr. Danielson spune că scaunele rare la sugari nu sunt, de obicei, un semn îngrijorător. „Undeva în jurul primei luni, majoritatea bebelușilor trec printr-o încetinire bruscă în ceea ce privește mișcările intestinale”, explică el.
Vei ști că micuțul tău este constipat dacă plânge și țipă în timp ce încearcă să se miște și dacă scaunul lui este tare. În acest caz, trebuie să discuți cu medicul pediatru care îți poate sugera alimente pentru bebeluș care acționează ca un stimulent blând sau utilizarea supozitoarelor cu glicerină pentru a lubrifia zona.
► Citește și Ghidul scaunului bebeluşului (căcuţă): ce este normal şi ce nu
Cum pot să învăț bebelușul să mănânce alimente solide?
Prima mușcătură din mâncarea reală a bebelușului este una dintre cele mai importante etape ale primului an, dar nu întotdeauna se desfășoară așa cum ți-ai imaginat.
Dr. Germain asigură că, exceptând cazurile rare, în cazul bebelușilor care prezintă anemie sau reflux de acid, micuții nu au nevoie de nimic în afară de laptele matern pentru primul lor an de viață.
“Când îi dau lui Gavin cereale de orez, el le scuipă”, spune Heiserman despre puiul ei de 4 luni. „Dar medicul pediatru spune că hrănirea este mai mult o activitate de joacă pentru a-l învăța cum să mănânce.”
Dacă bebelușul nu acceptă lingura cu mâncare pe care i-o oferi, există opțiunea să-i dai din nou mai târziu să mănânce mâncarea refuzată mai devreme. Dacă nu acceptă tipuri noi de mâncare la mic dejun, încearcă din nou la ora cinei.
De ce este bebelușul iarăși treaz noaptea?
Pentru proaspeții părinți, lipsa de somn este inevitabilă, însă puțini dintre ei se așteaptă la o reluare a somnului atunci când copilul lor are aproape un an. “Meredith, până la 12 săptămâni, dormea noaptea, dar câteva luni mai târziu se trezea în miezul nopții plângând”, spune Warthen. “Trebuia să mergem la ea să o calmăm, să-i punem suzeta în gură, câteodată și de câteva ori pe noapte.”
► Citește și Bebelușii isteți au nevoie de mai puțin somn și se trezesc în timpul nopții, spun studiile
Ce temperatură indică faptul că bebelușul trebuie să fie văzut de un doctor?
„Febra și simptomele care o însoțesc, cum ar fi congestia sau vărsăturile, reprezintă modalitatea de a combate infecția copilului tău”, spune Dr. Danielson. „Copiii tolerează febra mult mai bine decât noi.”
„Este momentul să-ți duci copilul la pediatru dacă febra durează mai mult de o zi, dacă alte simptome interferează cu capacitatea bebelușului de a se odihni și mânca bine sau dacă instinctul tău parental îți spune că ceva nu este în regulă”, spune Dr. Danielson.
► Citește și Ce să faci şi ce să nu faci, atunci când copilul are febră - VIDEO
Când trebuie să ajungă copilul la medic pentru infecția respiratorie, infecția urechii și virus la stomac?
Infecția respiratorie. Urmărește dacă micuțul tușește, dacă are febra o zi sau două sau îi lipsește pofta de mâncare. Mergi cu el la doctor dacă febra durează până la 3 zile. Aceste simptome pot indica o infecție secundară, cum ar fi o infecție sinusală sau pneumonie bacteriană.
Infecția urechii. Dacă bebelușul are febră, probleme în ceea ce privește somnul sau îți indică cu degețelul durerea la ureche, mergi la medic. Doctorii preferă să lase sistemul imunitar al bebelușului să lupte la prima infecție a urechii, dar se prescriu antibiotice dacă infecția nu trece după trei zile.
Virus la stomac. Febră, vărsături, sânge în scaun sau diaree sunt principalele semne ale virusului la stomac. Copilul ar putea avea o infecție gravă, cum ar fi salmonella sau E. Coli și poate necesita tratament cu antibiotic.
Sursa Foto: FreePik