Dincolo de aspectul inestetic, care poate speria orice proaspătă mămică nedocumentată, “mâzga” care-l acoperă pe bebeluș imediat ce a ieșit din pântece este extrem de importantă pentru micul pui de om. Din păcate însă, în România, se obișnuiește ca nou-născutul să fie curățat imediat după naștere. Află din articol 7 lucruri despre vernixul bebelușului pe care, poate, nu le știai...
În reclame și în filme, de cele mai multe ori, scenele legate de naștere sunt exagerat de prelucrate. Căci un nou-născut nu are cum să iasă din pântecele mamei perfect curstși cu o piele atât de fină încât ai spune că e desenată. În realitate, în momentul în care vine pe lume, un bebeluș nu are o imagine prea estetică. Este acoperit cu o „mâzgă” unsuroasă, de culoare alb-gălbuie, care se găsește, de obicei, pe piept, gât sau regiunea dorsală. Vernix caseosa este secretat de către glandele sebacee și de celule speciale ale amniosului în ultimul trimestru de sarcină și conține proteine, acigi grași și colesterol.
În România, în cele mai multe maternități, nou-născuții sunt imediat șterși, iar apoi spălați, înainte de a fi prezentați mamei. Deși Organizația Mondială a Sănatății recomandă amânarea curățării bebelușului de vernix cât mai mult timp posibil. Pentru că acest înveliș protector este o comoară de beneficii pentru bebeluși.
Iată 7 lucruri despre vernixul bebelușului pe care, poate, nu le știai:
1. Asigură protecția fătului
Vernixul are un rol esențial încă din timpul sarcinii pentru că protejează fătul de contactul cu lichidul amniotic. Acționează ca un strat protector asupra pielii fătului/
De asemenea, cercetătorii au observat că vernixul protejează fătul de chorioamnionitis, o afecțiune intrauterină care presupune inflmarea membranelor fătului. Streptococul B, E.coli sau candida albicans sunt ate infecții intrauterine care pot afecta dezvoltarea fătului și pe care vernixul le combate.
►Citește și Beneficiile vernixului pentru nou-născut
2. Primul lapte de corp al bebelușului
Am putea spune că este primul produs cosmetic pe care bebelușul îl folosește! Datorită consitetenței sale vâscoase, vernixul împiedică efectele de uscare ale pielii pe care le are lichidul amniotic.
3. Ajută la expulzarea fătului
Întocmai ca un lubrifiant, datorită texturii sale vâscoase, vernixul ajută la alunecarea mai ușoară a bebelușului prin canalul vaginsl în timpul nașterii naturale.
4. Prima “păturică” a bebelușului
Nu doar că reglează temeperatura fătului în timpul sarcinii, ci îl ajută pe puiul de om se adapteze la viață imediat după naștere. Pentru că trecerea de la un mediu lichid, călduț, la unul gazos, mai răcoros, este destul de bruscă, vernixul acționează ca o “păturică”.
►Citește și 8 lucruri despre cordonul ombilical pe care nu le știai
5. Antifonează
Fătul începe să distingă sunetele din exterior în jurul săptămânii 25 de sarcină. Însă sunetul este destul de distorsionat, pentru că vernixul acționează ca o izolație fonică.
6. Uneori poate lipsi
Dacă sarcină depășește 40 de săptămâni, bebelușul se va naște “curat”, pentru c[ stratul de vernix a fost absorbit in totalite de lichidul amniotic.
7. Se ascunde în faldurile pielii
Să nu te miri dacă, la câteva zile de la naștere, încă mai găsești urme de vernix în faldurile pielii puiului tău ori chiar în scutece. Pentru că este o substanță extrem de lipicioasă, persistă în cutele pielii, mai ales în zona genitală în cazul fetițelor, multe zile, chiar săptămni după naștere.
Sursa: Parents