Când vine vorba de îngrijirea unui nou-născut, sfaturile par să vină din toate direcțiile: bunici, prieteni, vecini sau chiar străini bine intenționați. Totuși, multe dintre recomandările pe care le-am auzit de-a lungul anilor sunt depășite și, în unele cazuri, pot fi chiar periculoase. Medicina și pediatria au evoluat semnificativ, iar ceea ce era considerat normal acum câteva decenii s-a dovedit ineficient sau riscant. Iată câteva dintre cele mai populare sfaturi expirate pe care ar trebui să le uităm.
1. „Înfășează-l strâns ca să aibă picioare drepte”
Mulți dintre noi am fost înfășați strâns când eram bebeluși, iar această practică a fost considerată mult timp benefică pentru alinierea corectă a picioarelor. Astăzi, știm că această metodă poate contribui la displazia de șold, o afecțiune serioasă care afectează dezvoltarea articulațiilor. Dacă vrei să îți înfășezi bebelușul pentru confort și somn liniștit, este important să lași suficient spațiu pentru mișcarea picioarelor.
2. „Dacă îi dai apă, îi potolești setea”
Un alt sfat comun în trecut era să îi oferim bebelușului apă, mai ales în zilele toride. Însă, Organizația Mondială a Sănătății și majoritatea medicilor pediatri recomandă exclusiv alăptarea sau formula de lapte în primele șase luni de viață. Apa poate dilua electroliții din sângele bebelușului, crescând riscul unei afecțiuni numite hiponatremie, care poate fi periculoasă.
Citește și Folosirea suzetei, la bebeluși: adevăruri vs. mituri
3. „Pune-i cereale în biberon ca să doarmă mai bine”
Ideea că un bebeluș va dormi mai bine dacă îi adăugăm cereale în biberon este complet nefondată și poate fi chiar periculoasă. Introducerea solidelor prea devreme poate crește riscul de sufocare și poate afecta digestia imatură a sugarului. Experții recomandă începerea diversificării abia după șase luni, atunci când bebelușul este pregătit din punct de vedere fiziologic.
4. „Lasă-l să plângă, își dezvoltă plămânii”
Un sfat care încă mai circulă este că bebelușii trebuie lăsați să plângă pentru a-și întări plămânii. În realitate, plânsul prelungit poate provoca stres inutil bebelușului și poate duce la dificultăți în stabilirea unui atașament securizant între copil și părinte. Bebelușii plâng pentru a comunica nevoi reale, iar răspunsul prompt și afectuos este esențial pentru dezvoltarea lor emoțională.
5. „Freacă gingiile bebelușului cu miere pentru a-i calma durerile”
Mierea era adesea folosită ca remediu natural pentru disconfortul dentiției, dar astăzi știm că nu este sigură pentru sugari sub un an. Mierea poate conține spori ai bacteriei Clostridium botulinum, care pot provoca botulism infantil, o afecțiune gravă. În loc de miere, este mai sigur să folosești un inel gingival răcit sau să masezi ușor gingiile cu degetul curat.