Copiii nu vin pe lume cu instructiuni de folosite. Mai mult, nici un copil nu seamna cu altul si fiecare are caracteristici care il individualizeaza si fac din el un reprezentant unic si irepetabil al speciei. In aceste conditii sansele de a gresi ale tinerilor parinti sunt maxime. Una peste alta cu atat mai util este sa enumeram cele 8 greseli frecvente ale tinerilor parinti.
Infofolitul copilului in patut. Este foarte adevarat ca sistemul d etermoreglare al copilului nu este maturizat la nastere, dar asta nu inseamna ca cel mic trebuie infofolit. Dar haninutele comode (cu una in plus decat porti tu in casa), caciulita pine trasa pe cap si amplasarea patutului intr-un loc ferit de curent sunt suficiente. Adauga la toate acestea o paturica usoara si calduroasa cand bebe doarme si este perfect. Salteluta copilului trebuie sa fie tare, din materiale care sa permita circulata aerului si sa fie in egala masura un bun izolator termic.
Cu fata in sus. E important sa stii, de asemenea, ca bebelusul trebuie culcat cu fata in sus. Asezat intr-o alta pozitie, micutul s-ar putea sufoca.
Cu ochii pe copil. Specialistii avertizeaza sa nu iti intorci ochii de la copil in primii ani de viata, sa nu il lasi nesupravegheat, deoarece pune mana pe tot ce gaseste in cale si s-ar putea accidenta. Totusi, este bine sa ii acorzi si putina libertate, sa il lasi sa exploreze, sa descopere lucrurile din jurul sau.
Locul de joaca. Expertii sunt de parere ca ar trebui sa ii amenajezi un loc de joaca sigur, unde sa il poti supraveghea fara sa ii ingradesti activitatile.
Nu il arunca in aer. Cu toate ca multi parinti obisnuiesc sa procedeze astfel, ridicandu-i de maini si de picioare, acest lucru este periculos pentru articulatiile celor mici. Ai putea sa ii disloci o mana sau un picior, ai putea sa il scapi sau sa il lovesti de ceva.
Trei mai greseli ale parintilor divortati
Nu il scutura. Risti sa-i provoci o leziune cerebrala.Un alt comportament abuziv pe care nu ar trebui sa il practici cand vine vorba de cel mic este sa il bruschezi. Nu il "scutura" nici macar in gluma, deoarece acest lucru ar putea produce o ruptura a vaselor de sange de la ochi sau de la cap, o leziune cerebrala sau chiar moartea.
Lasa-l sa experimenteze. De cele mai multe ori, in primii ani de viata ai copilului, parintii sunt excesiv de grijulii cu cel mic. Chiar daca acesta pare lipsit de aparare, ar fi bine sa nu te porti cu el de ca si cum ar fi un ou de portelan, caci trebuie sa vina si momentul in care acesta sa se descurce de unul singur. Este bine sa fii protector, dar sa nu il feresti de lucrurile cu care trebuie sa ia contact.
Greselile de comunicare ale parintilor
Ai grija de capul copilului. Capul unui copil este mult mai fragil decat cel al unui adult. Creierul acestuia nu este in totalitate acoperit de cutia craniana, ceea ce poate face ca o leziune sa fie, in cazul sau, mai grava decat in la adulti. Asadar, nu il apasa pe cap cat este mic, ci atinge-l cu cat mai multa blandete in aceasta zona a corpului!