Înainte ca mămicile să înceapă să alăpteze, multe dintre ele cred că alăptarea este unul dintre cele mai ușoare lucruri pe care le întâmpină, în rolul de mamă.
Dacă se produce prea mult lapte, mămicile se pot confrunta cu mastita, o afecțiune care nu numai că este incredibil de inconfortabilă, dar care poate provoca o infecție, dacă nu este tratată. Acesta este motivul pentru care, dacă mămicile cunosc simptomele mastitei, ele pot trata inflamația acasă, înainte ca aceasta să progreseze.
Tratarea mastita la domiciliu este mult mai ușoară decât pare. Cea mai bună parte a tratamentului mastitei este că mămicile nu trebuie să întrerupă alăptarea.
Iată 8 moduri prin care poți trata mastita acasă:
Alăptează des
Unul dintre motivele pentru care mamele fac mastită este pentru că sânii devin prea plini cu lapte. Acest lucru se poate întâmpla dacă sânii nu sunt goliți în timpul fiecărei ședințe de alăptare sau dacă mamele așteaptă prea mult timp pentru a-și hrăni bebelușii.
► Citește și: Alăptarea de la un singur sân: cauze și efecte secundare
Pentru a combate mastita, mamele ar trebui să alăpteze des. Ca atare, cu cât mămicile alăptează mai mult, cu atât infecția va dispărea mai repede.
Dormi suficient
Mastita este o infecție. Pentru a lupta împotriva infecțiilor, organismul are nevoie de odihnă suplimentară. Mămicile de nou-născuți sunt norocoase prin faptul că mulți dintre bebeluși dorm o bună parte din zi.
► Citește și: Dragă mastită, trebuie să stăm de vorbă...
Încearcă diferite poziții de alăptare
Nu toți bebelușii se prind corect la sân atunci când sunt alăptați. Când se întâmplă acest lucru, poate apărea mastita. Dar, având în vedere varietatea de moduri prin care mamele își pot poziționa bebelușii pentru a-i alăpta, o singură poziție îi poate ajuta pe bebeluși să se prindă corect.
Cu cât se face mai mult prinderea corectă la sân și sânul este drenat, cu atât infecția se va vindeca mai repede.
Folosește frunze de varză
Potrivit WebMD, frunzele de varză au proprietăți antiinflamatorii. Aplică pentru 30 de minute o frunză de varză pe sânul afectat de mastită, pentru a reduce inflamația.
► Citește și: Dureri de sân în alăptare – Întrebări și răspunsuri
Masează-ți sânii
Odată cu apariția mastitei, pot apărea și zone nodulare în jurul sânilor. Aceste zone nodulare indică zona unde inflamația este mai proeminentă. Prin urmare, masajul sânilor este cea mai bună metodă pentru a scăpa de noduli.
Bea mai multă apă
Pentru a menține fluxul de lapte ridicat pentru a putea alăpta la cerere, mamele trebuie să fie bine hidratate. Ca atare, este necesar să bei mai multă apă atunci când încerci să tratezi mastita.
► Citește și: Alăptarea când mama este bolnavă. Când poţi continua alăptarea şi când trebuie să te opreşti
Fă un duș fierbinte
Dacă pui căldură pe zona afectată de mastită, sânul se va drena. Una dintre cele mai ușoare moduri de a face acest lucru este să faci un duș fierbinte.
Consumă alimente bogate în vitamina C
Alimentele bogate în vitamina C sunt pline de antioxidanți, și pentru că antioxidanții ajută la vindecarea organismului, consumul de fructe și legume poate avea un efect pozitiv asupra vindecării mastitei. Potrivit San Diego Breastfeeding Center, femeile au nevoie de 3.000 până la 5.000 mg/zi pentru a combate mastita.
► Citește și: Dificultăţi în alăptare – cu ce probleme se poate confrunta o proaspătă mămică