Sari la conținut

8 stereotipuri de care părinții moderni ar trebui să uite

Mulți oameni cred că educația și creșterea copilului depind în totalitate de părinți, iar acest lucru pune presiune pe cei mai mulți tătici și mămici, adesea comportamentul lor fiind criticat.

Creșterea copiilor nu este un lucru ușor, dar cu pași mici, multă răbdare și iubire, copilul crește și devine un adult empatic, afectuos, responsabil și iubitor.

Pentru ca puiul tău să devină un copil cu multe calități, trebuie să renunți la următoarele stereotipuri:

Ideea de a arăta perfect

Proaspetele mămici simt presiune cu privire la modul în care ar trebui să arate. Nu numai casa și bebelușul ar trebui să arate ca scoase din cutie, ci și mămica trebuie să arate bine din cap până în picioare. Unele mămici nici nu au timp nici să facă duș în primele săptămâni de la naștere.

► Citește și: Scrisoarea emoționantă a unei mame, către corpul ei postpartum

Stai în casă tot timpul

Medicul pediatru este cel mai în măsură să-ți spună când îți poți duce bebelușul în locuri publice, ci nu persoanele din jurul tău. Dacă puiul tău are toate vaccinurile făcute și nu are probleme de sănătate, medicul pediatru îți poate recomanda să ieși cu bebelușul în locuri publice.

Te simți rușinată pentru că bebelușul plânge în public

Copiii nu funcționează pe bază de telecomandă, așa că nu le poți controla plânsetele. Poți doar să le fii alături și să vezi care sunt nevoile lor urgente. Așadar, nu ar trebui să te simți rușinată dacă puiul tău plânge când sunteți într-un mijloc de transport în comun sau la restaurant. Copiii sunt și ei oameni și au dreptul de se simți obosiți sau de a fi supărați.

Te simți rușinată pentru că te pui la mintea copilului și te joci cu el

Copilul copiază comportamentul părinților. Acest lucru se aplică și în cazul jocurilor și distracției. Prin urmare, joaca împreună cu copilul are un rol important în creșterea și dezvoltarea lui.

Te compari cu alte mame

Încercarea de a fi mama perfectă este o cale destul de periculoasă, pe care ar trebui să o lași deoparte. Potrivit psihologilor, acest lucru duce adesea la depresia și epuizarea mamei. Nu este nimic în neregulă dacă astăzi nu gătești sau nu faci curățenie. Fii doar alături de copilul tău și oferă-i timpul tău.

► Citește și: Ai nevoie de o pauză, mamă, pentru a nu-ți pune viața pe pauză permanentă

Le ceri scuze străinilor pentru comportamentul copilului tău

Copilul trebue să învețe să tolereze criticile cu calm și fără rușine. O opțiune ar fi să-i arăți cum să reacționeze corect. Dacă observația făcută nu a fost rezonabilă, nu există niciun motiv să te simți jenată față de străini.

Nu îți faci timp pentru tine

Fiecare mămică are nevoie de odihnă și puțin timp doar pentru ea. Dacă nu mai iei câte o pauză din când în când, ajungi la epuizare.

► Citește și: Mamele au nevoie de prietenele lor după ce nasc, mai mult decât la baby showerMamele au nevoie de prietenele lor după ce nasc, mai mult decât la baby shower

Frica de a cere ajutor

Dacă nu ai timp pentru a face curățenie sau pentru a găti, apelează la serviciile unei persoane care poate face aceste lucruri sau cere ajutorul rudelor ori  prietenilor.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!