Tusea poate fi epuizantă pentru un bebeluș și extrem de îngrijorătoare pentru părinți. Și, deși tusea nu este neobișnuită, trebuie acționat în cazul în care persistă. Dar, atenție: cum medicamentele nu sunt întocmai recomandate, este mai bine să apelăm la soluții cât mai naturale:
Iată care sunt cele mai bune remedii naturale împotriva tusei bebelușului:
Laptele matern – Tusea poate irita gâtul, de aceea hidratarea este esențială. Bebelușilor sub 6 luni li se recomandă alăptarea mai frecventă, laptele având ca efect calmarea iritației și liniștirea bebelușului. Mai mult, acesta conține anticorpi extrem de eficienți în lupta cu agenții patogeni, fiind și un bun adversar al bolilor respiratorii. De aceea, la copiii sub 6 luni (alăptați exclusiv), laptele matern trebuie să fie prima opțiune în lupta cu tusea.
O linguriță de apă – Dacă bebelușul este mai mare de 6 luni, se recomandă o lingurită de apă de fiecare dată când tușește. Aceasta are rolul de a diminua iritația gâtului și de a elimina excesul de mucus.
Lichide călduțe – Beblușilor mai mari de 6 luni li se recomandă consumul de lichide călduțe, cum ar fi supele sau ceaiurile (fără zahăr). Nu oferiți lichide fierbinți, ci doar la temperatura camerei, pentru că doar acestea din urmă ajută la calmarea gâtului copilului. Atenție, însă: Cele mai bune ceaiuri pentru bebe trebuie să provină din plante cultivate în condiții bio și e foarte important de știut că bebelușul nu are voie să primească ceai îndulcit, iar cantitatea de ceai nu trebuie să depășească 100 de mililitri/ 24 de ore, oferit numai înainte de masă, indiferent dacă sunt alăptați sau hrăniți artificial, și doar cu sfatul șirecomandarea expresă a medicului.
Mâncare călduță – Dacă deja ați trecut la diversificare, oferiți-i micuțului mâncare călduță (și ușor de înghițit) – piure de legume, de cartofi, pui și morcov fierte,. Căldura acestora ar trebui să calmeze iritația gâtului.
Miere (doar pentru copiii mai mari de un an!!!) – Dacă bebelușul a împlinit un anișor, atunci îi poți oferi între 2 și 5 ml de miere/ episod de tuse. Aceasta ar trebui să elibereze tusea și să elimine excesul de mucus. Academia Americană de Pediatrie susține că mierea este mai eficientă decât siropul de tuse, în reducerea intensității tusei.
► Citește și De ce este interzis să îi dăm bebeluşului miere de albine
Umidificator – Aerul umed este mai ușor respirabil și poate ajuta la reducerea iritației gâtului. Specialiștii recomandă, însă, folosirea umidifacatoarelor cu aer rece, și nu cald, întrucât acestea din urmă cauzează discomfort și senzația de uscare a gâtului.
Reducerea expunerii la iritanți – Praful din casă, părul animalelor și mirosurile puternice pot agrava tuseai copilului. Evită apropierea copilului de animăluțe și utilizarea odorizantelor cu miros puternic.
Sirop de ridiche neagră - Siropul de ridiche neagră vindecă orice fel de tuse (seacă sau productivă), având și proprietăți imunostimulatoare. Este excelent pentru copii și se prepare foarte ușor: se ia o ridiche neagră spălată bine, i se decupează un capac și în scobitură se pune miere. Se lasă ridichea lângă calorifer și siropul rezultat se folosește în tratarea tusei. (A nu se adiminstra, însă, decât la indicațiile medicului!)
Sirop de brad - Există sirop din mugur de brad ușor de găsit la farmaciile naturiste sau în gospodăriile de la țară, dar există și un sirop făcut din ace de brad care tratează tusea persistentă și crește imunitatea. Ambele sunt adjuvante recunoscute în tratarea tusei și pot fi administrate la copii. Mugurii de brad au proprietăți antibiotice și antiseptice, dar au și proprietăți calmante. Siropul din muguri de brad este foarte ușor de făcut în casă. Mugurii se spală bine apoi se pun la fiert în apă (astfel încât mugurii să fie bine acoperiți de apă). Se fierb cam o oră, apoi se lasă în oală până a doua zi. Siropul astfel obținut se îndulcește (după nevoie) cu miere – pentru copiii peste 1 an!. (A nu se adiminstra, însă, decât la indicațiile medicului!)