Ca si in cazul oricarei alte noi indeletniciri, e important sa respecti ritmul bebelusului si sa faci ca totul sa fie distractiv. Cel mai bun moment in care poti incepe sa inveti bebelusul limbajul semnelor este atunci cand dorinta lui de a comunica este evidenta. Aceasta se intampla de obicei in jurul a 9-10 luni, vei observa ca bebelusul e din ce in ce mai sociabil, incepe sa gangureasca si va folosi o serie de sunete sau expresii faciale pentru a-ti atrage atentia.
Incepe cu un semn care sa reprezinte ceva de care este interesat. Foarte multi bebelusi “prind” foarte usor semnul care insemna “mai mult” in cea ce priveste mancarea.
De fiecare data cand folosesti cuvantul arata-i bebelusului si semnul. De fiecare data foloseste acelasi semn, repeta-l de cat mai multe ori si accentueaza cuvantul in acelasi timp pentru a face legatura cat mai evidenta: “Vrei mai mult? Ai vrea mai mult, nu? Bine, hai sa-ti mai dam.”
Dupa cateva zile bebelusul s-ar putea sa faca singur semnele pe care l-ai invatat sau s-ar putea sa ii ia cateva saptamani. Fa totul cat mai hazliu posibil. Copiii vor invata mult mai usor daca fac ceva ce le place.
Cateva semne care pot fi invatate de bebelus:
Poti sa te inspiri din carti dar poti sa inventezi si propriile semne. Orice gest care mimeaza sensul unui cuvant poate fi invatat. De exemplu:
Mancare - atinge-ti buzele cu varful degetelor
Nu mai e – misca-ti mana, cu palma orientata in afara, in fata si in spate.
Frica – atinge si apoi departeaza palma de piept
Fierbinte – intinde mana, dupa care retrage-o rapid
Unde? - ridica-ti umerii, deschizand palmele in afara
Iepure – increteste-ti nasul si tine doua degete ridicate deasupra capului
Masina – mimeaza ca virezi cu un volan imaginar
Carte – Tine palmele orientate spre exterior, lipite una de alta