Bebelusii nu au amintiri, asa cum avem noi, oamenii maturi. Ei nu mai tin minte ce au facut ieri sau macar de dimineata. Nu tin minte nici macar lucrurile iesite din comun, cum ar fi faptul ca au fost la mare sau la Zoo. De abia spre 3 ani de zile se formeaza asemenea amintiri.
Asta nu inseamna insa ca nu trebuie sa incercam sa le dezvoltam memoria, ba dimpotriva. Cu cat bebelusul face mai multe 'exercitii' la aceasta varsta, cu atat va vorbi mai usor, dar si va avea un IQ mai dezvoltat. Sa vedem cateva modalitati simple prin care puteti dezvolta memoria bebelusului:
1. Narati ceea ce faceti. La inceput poate sa vi se para neobisnuit, insa daca narati ceea ce faceti, atunci bebelusul este expus unui vocabular mai variat, care ramane intiparit, chiar daca va fi reprodus mult mai tarziu.
2. Repetati jocurile. Atunci cand repetati un joc zile si zile la rand, de exemplu sa puneti cuburile unele peste altele, bebelusul va invata tot felul de aspecte, de la cauzalitate pana la culori.
3. Inventati cantece pentru ceea ce faceti. Rimele, dar si inflexiune melodiilor ii fac pe bebelusi sa isi aminteasca mult mai usor. Asa ca inventati noi si noi cantecele, cat mai simple.
4. Zambiti. Bebelusii sunt foarte influntati de starea voastra de spirit si mult mai deschisi sa invete ceva atunci cand zambiti. Asa ca nu folositi un ton neutru sau suparat. Zambiti, si vor retine mai usor.
5. Rutina. Rutina va face viata mai usoara, dar, in acelasi timp, imbunatateste si memoria bebelusului. Daca cititi o carte in fiecare seara sau cantati un cantecel de fiecare data cand il imbracati, atunci bebelusul va face o conexiune intre acestea.
6. Cartile pentru bebelusi. Pentru noi sunt ceva foarte simplu si neinteresant. Pentru ei sunt fascinante. Cu un subiect simplu, vazut din mai multe unghiuri, aceste carti ii ajuta sa isi formeze vocabularul, dar si sa inteleaga notiuni abstracte.
7. Cat mai multe experiente. Si nu trebuie sa te gandesti la cine stie ce lucru greu de obtinut - gustul unei lamai, cum se simte o pana pe talpa piciorului, cum pluteste pe apa o ratusca, sunetul scos de o jucarie etc, toate sunt experiente care dezvolta creierul bebelusilor.
8. Repovesteste. Vei vedea ca ii vei atrage imediat atentia bebelusului daca vei incepe sa ii povestesti ceva de a facut el. De curand. Ce am facut noi de dimineata? Am fost in parc si pe drum am cumparat banane si una am mancat-o. Ne-am intalnit cu Andreea cea mica, cu funda rosie. etc
9. Raspunde-i atunci cand se arata interesat de ceva. Il poti duce la obiectul cu pricina, il poti ajuta sa il intoarca pe toate partile, ii poti povesti despre el - din ce este facut, la ce serveste, ce culoare are, de unde il ai etc
In video de mai jos veti vedea 5 jocuri clasice, care sunt si ele perfecte pentru imbunatatirea memoriei. Si, in acelasi timp, extrem de placute pentru bebelusi
Este adevarat ca de fiecare data bebelusul pare sa se comporte ca si cum ar incerca / vedea lucrul respectiv pentru prima oara. Asta nu inseamna insa ca nu are deloc memorie. Cu siguranta isi aminteste de voi, parintii lor. Daca plecati intr-o calatorie, la intoarecere, va da semne ca isi recunoaste lucrurile de acasa. Incet, incet, prin toate aceste actiuni pe care le faceti, memoria sa se va dezvolta din ce in ce mai tare si mai tarziu vei culege roadele acestor scenete in care pari sa fii singurul actor.