Daca sunt administrate in doze sau la intervale incorecte, chiar si cele mai inofensive medicamante vandute fara reteta, pot face rau.
Doza corecta
Se pare ca pana la 70% dintre parinti au dificultati in a aprecia doza corecta. In concluzie, cum poti sa te asiguri ca o sa dai bebelusului cantitatea necesara.
Citeste eticheta !
Citeste-o cand cumperi un medicament nou, inainte sa o dai bebelusului si inainte de a masura doza.Urmeaza intocmai indicatile de pe prospect pentru a te asigura ca bebelusului ii este administrata doza corecta in functie de varsta si greutate. Daca nu intelegi instructiunile, problema care e mai frecventa cu medicamentele date dupa reteta, cere-i farmacistei sau pediatrului sa iti explice.
Iata cateva lucruri in plus de care sa tii cont:
- Fii atenta la cifre. Nu vrei ca din greseala sa dai bebelusului o doza dubla sau jumatate de doza. Cand te grabesti e usor sa vezi 2, cand, de fapt, scrie ½
- Nu da medicamente specifice bebelusilor ( picaturi cu acetaminophen), in doze concentrate, copiilor mai mari. Picaturile pentru bebelusi sunt mai concentrate decat solutia lichida prescrisa copiilor.
- Trebuie sa stii ce greutate are bebelusul. Pentru majoritatea bebelusilor dozele sunt prescise in functie de greutate, nu varsta. Iti va fi de ajutor sa pastrezi un biletel pe care sa notezi greutatea copilului chiar in sertarul cu medicamente. Nu e nici o problema daca l-ai cantarit cu 2 saptamani in urma. Daca totusi vrei sa fii exacta, ia bebelusul in brate si cantariti-va acasa. Din greutatea indicata de cantar, scade greutatea ta si vei sti cat cantareste bebelusul.
- Agita recipientele cu medicamente in forma lichida inainte de a le administra
- Nu face confuzie intre lingura si lingurita. In orice caz nu prea sunt medicamente din care bebelusul sa aiba nevoie de o lingura. Trebuie, totusi, sa ai grija.
- Nu face conversii in minte sperand ca o sa ghicesti dozarea. Asigura-te ca ai un pahar sau o seringa marcata pentru a putea masura exact doza.
- Nu-i da niciodata bebelusului o doza mai mare decat cea prescrisa, chiar daca are o raceala severa sau o infectie a urechii.
Daca faci o greseala si ii dai o doza ceva mai mare, e putin probabil sa apara o problema. Daca, totusi, esti ingrijorata poti anunta medicul.
Daca din anumite motive nu poti administra bebelusului cantitatea de medicament necesara, fie ca nu vrea sa il ia, fie ca vomita, anunta, de asemenea, pediatrul. El iti va spune ce sa faci.
Articole relationate
Primul sezon rece al bebelușului: Ghid de îngrijire
Iarna aduce o mulțime de provocări pentru proaspeții părinți, mai ales dacă este primul sezon rece al bebelușului. De la temperaturile scăzute la aerul uscat din...
Gripa A la copii: prevenire, simptome și tratament
Gripa A, o infecție respiratorie cauzată de virusul gripal A, reprezintă o preocupare semnificativă pentru părinți, mai ales în sezonul rece. Această boală poate...
Cătina la bebeluși: beneficii, precauții și recomandări
Cătina este considerată un superaliment datorită conținutului său bogat în vitamine, minerale și antioxidanți. Deși este o alegere excelentă pentru stimularea...
Comentarii facebook
Comentarii
Fell out of bed feeling down. This has brehitgned my day!
Trimite un comentariu