Sari la conținut

Alăptarea bebeluşilor pe timp de caniculă

Zilele acestea se observă o creştere îngrijorătoare a temperaturilor aşa că ar fi bine să afli din timp cum poți gestiona o astfel de situaţie, mai ales dacă vrei să mergi în vacanţă şi să alăptezi. Iată recomandările Gianinei Romanescu, educator perinatal SAMAS certificat.

Cât de des este recomandată alăptarea bebeluşilor pe timp de caniculă? Cu cât temperatura creşte mai mult cu atât bebeluşii au mai multă nevoie de hidratare. Prin urmare, vor trebui hrăniți mai des, dar în reprize mai scurte, având grijă să nu se simtă lipicioşi sau transpiraţi, folosind mai mult poziţia culcat.

Urmărește cu multă atenţie semnele bebeluşului mai ales când călătoriţi, deoarece poate dormi şi nu semnalizează corect foamea sau setea. Ai grijă să nu se afle în bătaia soarelui mai ales în maşină, chiar dacă merge aerul condiţionat, pentru a nu face hipertermie.

Ar fi bine să vă creaţi un spaţiu umbros, aerisit, iar hainele pe care le purtați amândoi să fie din fibre naturale de in sau cânepă, care lasă transpiraţia să se evapore şi creează un strat plăcut , izolator. De asemenea, plimbaţi-vă la ore matinale sau seara, când nu mai arde tare soarele şi folosește ca factor de protecţie solară untul de cacao. Pentru a te răcori, folosește evantaiul sau un spray cu apă plată.

În ce măsură afectează temperaturile ridicate laptele matern? Potrivit unui studiu realizat în India temperaturile ridicate influențează calitatea laptelui matern, dar în sensul bun deoarece va avea un conţinut mai ridicat de apă şi electroliţi necesari.

De asemenea, bebelușii hrăniți exclusiv la sân nu trebuie să primească apă pentru a se hidrata. Administrarea de apă, pe timp de caniculă, scade absorbţia nutrienţilor şi poate genera situaţii de ”intoxicaţie cu apă”. În schimb, mama trebuie să mărească nivelul hidratării.

►Citește și Hidratarea bebeluşilor pe timpul verii. Recomandările specialistului

Alăptarea pe plajă

Pentru mămicile care vor să se expună la soare ar fi bine să ştie că nu e indicat să folosească creme bronzante pe sâni sau pe piele deoarece nu se ştie cât se absoarbe în circulaţie, dar pot face baie în mare dacă limpezesc apoi sânii cu apă dulce înainte de a alăpta (din raţiuni de igienă şi pentru a îndepărta nisipul de pe sâni) şi pot folosi uleiul de cocos sau de shea ca protecţie.

►Citește și Somnul copiilor pe timpul verii. Recomandările specialistului

Din păcate, vara este şi anotimpul enterocolitelor în rândul bebelușilor.
Jack Newman – guru în alăptare - spune în cartea sa că „diareea infecţioasă se rezolva fără tratament în 5-7 zile, dar principala problemă este deshidratarea. Cea mai sănătoasă metodă de a menţine hidratarea este alăptarea la cerere. Laptele este foarte uşor de asimilat şi, chiar dacă bebeluşul are scaune frecvente, tot reţine mai mult decât din alte produse de hidratare. În plus, mama care alăptează va începe să producă anticorpi care scurtează perioada de boală. Laptele uman nu intra în categoria produse lactate!

Alimente recomandate mămicilor care alăptează, pe timp de caniculă

Lista de alimente permise e lungă: pepene , struguri, mere, pere, avocado, banane , morcovi, gulie, spanac şi alte vegetale verzi, cartof dulce, dovleac, susan, ovăz şi alte cereale integrale, curcuma, orez brun, legume grill, pește oceanic - macrou , merluciu, sardine, mei, hrişcă, iaurt , supă rece gazpacho sau castravete, ceaiuri reci de roiboos sau fructe de pădure.

Există însă și câteva alimente pe care mămicile care alăptează trebuie să le evite în timpul verii: maioneze, dulciuri rafinate, patiserie, sucuri din comerţ, îngheţată de la dozator, șaorma, conserve, sosuri grele sau chipsuri, alcool şi cafea.

O bună hidratare se poate menţine dacă bei apă plată sau apă enzimatică preparată prin lăsarea la infuzare în apă plată timp de 8-12-24 ore a fructelor preferate sau legume feliate subţire împreună cu frunze de zmeur, busuioc, cimbru, soc, salcâm, lămâiţă, melisă.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!