Știm foarte bine cât este de greu să ai un start bun în alăptare: naștere naturală, atașare corectă, cât mai mult timp contact piele pe piele, prezența mamei în preajma copilului și câte și mai cate… Iar acum, un nou studiu realizat de către Clinica Cleveland din Ohio și publicat în “Journal for Obstetrics, Gynecologic, and Neonatal Nursing” arată că alăptarea copilului ar mai putea fi influențată de un factor: întârzierea primei băi a nou născutului. Conform specialiștilor, copiii vor fi mai predispuși să dorească să fie hrăniți cu lapte matern, dacă prima baie este amânată pentru o perioadă scurtă, spun specialiștii.
Cu alte cuvinte, cercetătorii au descoperit că întârzierea băii cu aproximativ 12 ore a crescut probabilitatea alăptării chiar în timpul în care mama și copilul erau încă în spital, în perioada post-natală. La rândul lor, aceștia au spus și că întârzierea a sporit probabilitatea ca mama să continue să alăpteze și după ieșirea din spital. Iar asta ar putea să o ajute pe mamă să-și pregătească din timp perioada în care o să înceapă să diversifice meniul celui mic.
Cum s-a ajuns la această concluzie? Cercetătorii de la Clinica Cleveland au studiat aproape 1.000 de cupluri, mame și nou-născuți, atât în perioada de dezvoltare a sarcinii, cât și după. Dintre acești copii analizați, 448 au fost îmbăiați imediat după naștere, în timp ce la ceilalți baia a fost întârziata cu până la 24 ore.
În urma studiului, s-a observat că rata hrănirii la sân a crescut cu aproximativ 9%, de la 59,8% la 68,2%, în cazul copiilor care nu au făcut baie imediat după naștere.
În plus, amânarea primei băi a nou-născutului are și alte beneficii: contactul imediat între pielea mamei și cea a noului născut poate regla temperatura copilului, ceea ce înseamnă că riscul copilului de a se îmbolnăvi scade drastic.
► Citește și Beneficiile vernixului pentru nou-nascut
► Citește și 7 lucruri despre vernixul bebelușului pe care nu le știai
De asemenea, riscurile cu instalarea stresului, anxietății în cazul copilului pot fi eliminate și ele. Iar acest lucru ajută chiar și în cazul mamei. Stresul post-natal poate fi eliminat dacă mama intră mai rapid în contact cu copilul, spun specialiștii.
Mai mult, o recomandare a Organizației Mondiale a Sănătății din 2017 sugerează că nou-născuții ar trebui să primescă prima lor băiță la 24 de ore după naștere. Iată că acum există și un studiu care să certifice că este benefic că această recomandare să fie respectată.