Potrivit Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), cazurile de VSR au o creștere alarmantă în această perioadă a anului. Vestea este îngrijorătoare, dar este important să ne amintim că majoritatea cazurilor de VSR sunt uşoare, cu simptome asemănătoare răcelii comune, trecând adesea într-o săptămână sau două. Pentru unii bebeluși născuți prematur sau cu afecțiuni cronice de sănătate, VSR poate înrăutăți starea de sănătate a bebelușului, provocând bronșiolită sau pneumonie.
Statisticile estimează că pentru fiecare 100 de copii cu vârsta sub 6 luni, unul sau doi dintre ei ar putea avea nevoie de spitalizare din cauza VSR. Însă, cercetările recente arată că alăptarea timp de cel puțin două luni și în mod ideal de patru până la șase luni poate ajuta la protejarea bebelușilor de formele severe ale bolii.
► Citește și: Ați auzit de vsr? E un virus pe care aproape sigur l-a avut și copilul tău!
„Alăptarea protejează împotriva VSR și a altor virusuri, deoarece laptele matern conține componente care întăresc sistemul imunitar al bebelușilor și îi ajută să-i protejeze de infecții”, spune Jessica Madden, specialist în alăptare.
Ea adaugă: „Laptele matern conține anticorpi, globule albe, lactoferină, antioxidanți și vitamine.”
În timp ce Organizația Mondială de Sănătate (OMS) recomandă alăptarea exclusivă în primele șase luni de viață pentru cea mai bună protecție imunitară împotriva bolilor virale, alăptarea exclusivă nu este întotdeauna o opțiune pentru fiecare mămică. Chiar și așa, hrănirea combinată cu lapte formulă poate oferi un sprijin imunitar pentru bebeluși în timpul sezonului RSV.
► Citește și: AAP și-a modificat recomandările privind alăptarea: până la doi ani sau peste
Alăptarea protejează bebelușul împotriva VSR, conform studiilor
Rezultatele unei revizuiri sistematice din februarie 2022 publicate în Pediatrics au arătat că alăptarea este asociată cu rate mai scăzute de bebeluși spitalizați cu VSR.
Cele mai semnificative rezultate au fost observate la bebelușii alăptați exclusiv timp de cel puțin patru luni, dar revizuirea arată că și alăptarea parțială (alăptarea în combinație cu laptele formulă) poate reduce severitatea bolii, durata spitalizării și nevoia de suplimentare cu oxigen. Alte studii susțin beneficiile hrănirii combinate și în prevenirea VSR.
► Citește și: Cele 7 minuni ale laptelui matern
Unii cercetători afirmă că alăptarea poate proteja împotriva leziunilor căilor respiratorii și poate promova, de asemenea, creșterea și funcționarea plămânilor.