Exista ideea ca o femeie care alapteaza o sa-si strice iremediabil sanii. Realitatea este exact pe dos. Alaptatul pe o perioada lunga de timp, a doi sau trei copii nu numai ca nu iti strica sanii, dar ii mentine sanatosi si tineri chiar si dupa menopauza.
Ideea ca alaptaul si transformarile fiziologice ale sanilor in cursul sarcinii si dupa nastere, le strica forma a fost mereu unul din motivele ascunse care l-au facut pe femei (unele), sa renunte la aceasta binefacere. Alaptatul se dovedeste din nou util, atat pentru mama cat si pentru copil.
Un chirurg plastician (deci perfect motivat), de la University Hospitals Case Medical Center, din SUA a efectuat un studiu timp de trei ani, in cadrul caruia a analizat sanii a 161 de femei. Participantele la studiu au raspuns la un chestionar legat de obiceiurile lor de viata, ce cuprindea si intrebari referitoare la fumat, consum de alcool, numar de sarcini, purtarea sutienului, sporturile practicate, tratamentele hormonale, hidratare. Cazul fiecarei femei a fost analizat, facandu-se o corelatie intre aspectul sanilor si raspunsurile din chestionar.
Coordonatorul studiului a afirmat ca el insusi este uimit de faptul ca alaptarea e de folos aspectului bustului. O explicatie stiintifica pe care a oferit-o medicul este aceea ca alaptarea implica schimbari hormonale in organismul femeilor, care pot efectiv sa impiedice procesul de imbatranire a sanilor.
Laptele matern trebuie sa ramana alimentul de baza, pana la varsta de un an.
Laptele matern este necesar si util in alimentatia copilului pana la varsta de doi ani.