1. Semenele de satietate. Daca copilul scoate mamelornul din gura, inchide ochii sau isi trage capul de langa sanul mamei este un bun semn ca s-a saturat. Aceleasi semne le face si copilul care suge din biberon.
2. Hrana la cerere. Copiii alaptati la san trebuie sa primeasca ceea ce vor, cand vor. Alaptarea la cererea copilului este cea mai bun cala. Nu-i face program, nu-i limita numarul de mese, nu-l trezi pentru a manca, nu-l obliga sa manance, nu-l orpri inainte sa renunte singur. In cazul copiilor alimentati artificial este esential sa respecti cantitatile de pudra de lapte pentru varsta copilului. Nici mai mult, nici mai putin.
3. Nu te grabi sa introduci hrana solida mai devreme de sase luni, Daca copilul tau este hranit la san. Dupa sase luni alaptaul ramanae principala sursa de hrana, dar se adauga treptat in dieta fructele si legumele. Tranzitia dureaza una-doua luni. Pana la un an laptele matern este principala sursa de hrana, iar diversificarea vine in completare.
De ce au ales sa alapteze, femeile care alapteaza
4. Nu-l forta sa manance hrana solida. O sa o faca incet. Ofera-i ceea ce intelegi ca-i place. Nu te baza pe capacitatea ta de a percepe gusturile. Ceea ce place copilului este de cele mai multe ori foarte diferit de ceea ce iti place tie. In prima etapa a diversificarii toate gusturile sunt noi, copilul testeaza, iar ceea ce nu-i place nu ramane neplacut pentru totdeauna.
5. Mesele copilului trebuie sa fie meu placute si calme. Mancarea poate sa fie o joaca, pentru ca joaca este ratiunea copilului. Jucati-va si descopertiti gusturi noi.