Toata lumea - medicii neonatologi, medicii pediatrii, statisticile , care arata ca bebelusi alimentati natural, cu lapte de mama sunt mai sanatosi si mai inteligenit, Organizatia Mondiala a Sanatatii care sustine ca alaptarea salveaza vieti, psihologii, care sustin ca este benefica pentru dezvoltare - pledaza pentru alaptarea la san a bebelusului, macar pana la varsta de sase luni. Ideal este ca bebe sa fie alaptat doar la sanul mamei pana la sase luni, si ulterior in paralel cu diversificarea alaptarea sa continue pana la varsta de doi ani. In fapt statisticile vorbesc despre altceva. Din 1991 pana in 2010, media lunilor in care un copil este alaptat la san a scazut de la 9 la 4 luni, iar mai putin de 15% din copii mai sunt alaptati exclusiv la 3 luni.
De cele mai multe ori mamele apaleaza la surogate, respectiv la laptele praf. De ce fac asta? Pentru ca sunt indemnate prost de familie si medici, pentru ca nu au incredere in ele, pentru ca prefera sa se intoarca la munca, pentru ca isi imagineaza ca alaptatul le strica sanii si inca din alte o mie de motive.
Cele mai solide argumente in favoarea alimentarii naturale sunt: sananate copilului si a mamei (copilul creste in siguranta absoluta iar mama se protejeaza de cancer la san), este gratuita, este o bucurie pentru copil si pentru mama, este un anticonceptional naural si creste tonusul psihic al mamei.
De partea cealalta sunt cei care sustin la laptele praf este cel putin la fel de bun ca si cel matern. Realitatea este undeva la mijloc si ramane un subiect controversat.
Compozitia laptelui praf este foarte apropiata de cea a laptelui de mama in ce priveste proportia de minerale, de vitamine, de acizi grasi.
Laptele formula este facut din lapte de vaca sau din soia, imbogatite cu minerale si vitamine, precum si cu acizi grasi (DHA) si, mai nou, bifidusi ( in anumite marci). Totusi, au aparut voci care spun ca adaugarea DHA in formula de lapte nu ajuta la nimic; acesti acizi grasi nu ajung unde trebuie, deci nu isi aduc aportul in procesul de mielinizare a sistemului nervos. Ca o paranteza, se pare ca acesta este un proces lung, dureaza pana spre trei ani si din aceasta cauza copiii mici nu au voie sa consume produse degresate.
Deoarece proteina din laptele de vaca este greu tolerata de copii (si de unii adulti), aceasta molecula este "sparta", facuta mai mica si mai puin iritanta pentru colonul sugarului. Se poate spune ca formula de lapte este un surogat convenabil al laptelui de mama, dar in niciun caz nu va egala proprietatile acestuia. Laptele uman este un aliment viu, destinat hranirii exclusive a puiului de om, asa cum laptele de vaca este in principiu adaptat pentru viteza de crestere a viteilor. Copiii nostri nu au nevoie, spre exemplu, de o cantitate de proteine atat de mare ca aceea prezenta in laptele de vaca deoarece ei nu-si dubleaza greutatea la 5 saptamani, nici nu merg la 3 luni (sau la cateva ore dupa nastere, ca in cazul restului mamiferelor).
Laptele de mama nu contine bifidusi, ci imunoglobulina (IgA), care protejeaza nou-nascutul de boli infectioase. De asemenea, atasand copilul la san in prima ora dupa nastere, mama colonizeaza pielea copilului cu bacteriile benigne care traiesc pe propria piele, facand mult mai dificila invazia anumitor germeni care inevitabil populeaza orice spital (de exemplu mult hulitul stafilococ auriu).
Alaptarea este usoara cand mama se bucura de sprijinul familiei si al personalului medical. De asemenea, este un proces de durata care asigura sanatatea mamei cat si a copilului. Noi credem ca nimic nu se compara cu beneficiile laptelui de mama.
Important!
Laptele matern este alimentul ideal si unic pana la varsta de sase luni.
Laptele matern trebuie sa ramana alimentul de baza, pana la varsta de un an.
Laptele matern este necesar si util in alimentatia copilului pana la varsta de doi ani.
Rasforieste dosarul nostru:
- Alaptatul nu-ti strica sani
- Beneficiile alaptarii, pentru copil
- Secrete despre alaptarea bebelusului
- Beneficiile uluitoare ale laptelui matern
- Tags:
- alaptare
- lapte praf
Articole relationate
Mituri despre tusea măgărească (pertussis): Ce ar trebui să știe părinții?
Tusea măgărească (pertussis) este o boală respiratorie cauzată de bacteria Bordetella pertussis. Deși este prevenibilă și tratabilă, există multe mituri care pot...
Idei de gustări simplu de preparat și sănătoase, pentru școală
Ca părinte, pregătirea gustărilor pentru școală poate fi o provocare, mai ales când dorești să fie și sănătoase, și pe placul copiilor. O alimentație...
Amenoreea: Când lipsa menstruației poate fi un semn al sarcinii sau al altor probleme
Lipsa menstruației, cunoscută și sub denumirea de amenoree, este un simptom care poate avea multiple cauze. Deși primul gând al multor femei atunci când menstruația...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu